Vandring, vandringsleder, skandinavien
Ska du med ut och gå? © Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Åtta fina vandringsleder i Skandinavien

Är du också nyfiken på att vandra i Sverige eller i något av våra grannländer, så får du inspiration här där vi har valt ut några av Nordens finaste vandringsleder. De bjuder på allt från karga fjäll med vildrenar till djupa skogar och vita sandstränder.

15 juni 2022 av Jesper U. Larsen

Vandringsleden följer Österlens kust och går bl.a. genom städerna Simrishamn och Ystad.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Österlenleden: På rundtur i vackra Skåne

Skåneleden är en vandringsled på hela 130 mil genom Skånes rika natur. För de flesta vandrare är nog leden lite för lång att vandra i sträck, men den kan som tur är delas upp i kortare avsnitt. Vandringen är nämligen uppdelad på sex delleder, varav Österlenleden är en av de populäraste.

Vandrar du Österlenledens 14 etapper kommer du sammanlagt att vandra 188 km genom sydöstra Skåne. De första 80 kilometrarna från Ystad går leden österut längs kusten, varefter den fortsätter in i landet. Under vandringen möter du bl.a. den kilometerlånga Sandhammarens Strand, flera idylliska fiskelägen och Stenshuvud nationalpark med spektakulär utsikt ut över Öresund. Nära det lilla fiskeläget Kåseberga hittar du Ales stenar, som med sina 67 meter är den största skeppssättningen i Sverige, uppförd runt år 600 f.Kr. Österlenleden bjuder på övervägande lätt vandring; dock har vissa etapper mycket kuperad terräng med branta stigningar.

Det finns vindskydd, lägerplatser och vandrarhem längs leden – eller så kan du utnyttja allemansrätten och campa i skog och mark.

Vandringssäsongen vid Besseggen varar från mitten av juni till mitten av oktober. Det är även under denna period som Gjendebåten är i trafik.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Bessegen: Endast för erfarna utan höjdskräck

Jotunheimen är ett stort bergsområde med massor av vattenfall, älvar, sjöar, glaciärer och dalar samt några av norra Europas högsta berg. Kort sagt ett paradis för vandrare. Det finns cirka 50 markerade leder i nationalparken, och man kan alltid hitta en lämplig sträcka oavsett om man föredrar korta turer eller flera dagars vandring.

Den vackra vandringsleden över bergskammen Besseggen är en klassiker i området. De flesta tar Gjendebåten från Gjendesheim till Memurubu, en 20 minuter lång och vacker färjetur och startar vandringsturen därifrån. Man kan t.ex. övernatta i Gjendesheim Turisthytte, och sedan är det bara att ta färjan på morgonen. Själva vandringen brukar ta 6–9 timmar, och den rekommenderas endast för erfarna vandrare utan höjdskräck – leden är nämligen brant, krävande och på vissa ställen extremt smal.

I gengäld belönas man med en magnifik utsikt över Gjendesjöns karakteristiskt gröna vatten på ena sidan, och den högt belägna blå sjön Bessvatnet på den andra – med den smala bergskammen emellan.

I Rondane går man i stenig högfjällsterräng där lav och ljung dominerar. Bra vandringskängor är ett måste.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Rondane: Norges första nationalpark

Rondane utsågs till Norges första nationalpark år 1962, och det är ett populärt område för vandrare som lockas av unika naturupplevelser och ett klimat med mindre nederbörd än många andra fjällområden i Skandinavien. När du kommer över trädgränsen i Rondane möts du av vackra fjälltoppar som tornar upp sig mot himlen. Med hela tio toppar över 2 000 meter erbjuds det massor av utmaningar för seriösa vandrare, men det finns också möjlighet att njuta av magnifika utsikter på familjevänliga vandringar.

Om du har fyra dagar till förfogande och vill uppleva det bästa av Rondane, så är triangelleden mellan Rondvassbu, Dörålseter och Björnhollia ett bra val. Den tar dig runt de högsta fjällen i Rondaneområdet, åtskilda av den smala sjön Rondvatnet samt dalgångarna Illmanndalen och Langglupdalen.

På de avsnitt där vinter- och sommarlederna har samma sträckning, följer man vinterledernas s.k. ledkryss.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Jämtlandstriangeln: Ovana fjällvandrare kan börja här

Vackra Jämtlandstriangeln är en perfekt vandring för dig som vill uppleva vildmarken och fjällvärlden på ett tryggt sätt och kanske vill ha barnen med dig. Det är ett lättillgängligt område att vandra i, leden är bra markerad och upptrampad av generationer med vandrare, och risken för att gå vilse är mycket liten. Turen går mellan de tre fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. Här finns det både kost och logi, och efter en lång dags vandring kan du koppla av med en välförtjänt och avkopplande bastu. Om du bor och äter på fjällstationerna slipper du dessutom bära med dig en stor och tung packning på ryggen.

Det tar ungefär tre dagar att genomföra vandringen. Den bjuder både på porlande fjällbäckar, björkskog och kalfjäll, magisk utsikt över Sylmassivet, sjöar och vattendrag samt ett rikt djur- och fågelliv.

TIPS: Förläng din vistelse med en dag extra på Sylarnas Fjällstation. Då hinner du med en topptur upp till Storsylen, som ligger 1 762 meter över havet och är Sylmassivets högsta punkt.

Leden Öhavsstien går både längs kusten och genom ett kuperat landskap, t.ex. runt Svanninge Bakker vid Fåborg.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Öhavsstien: Upptäck sköna Sydfyn till fots

Kuperade landskap, vackra kustremsor, frodiga skogar, pittoreska orter, gamla herrgårdar och mysiga värdshus. En vandring längs Öhavsstien bjuder på en skön mix av natur och kultur. Öhavsstien går längs det sydfynska öhavet, som är ett gammalt istidslandskap, format av isen som gled in över området för 17 000 år sedan. I dag är det endast de högsta backarna som sticker upp ur vattnet och bildar de 55 öarna och holmarna i området

Vandringsleden är 220 km lång och man får räkna med att det tar runt elva dagar att vandra hela sträckan. Om du föredrar en kortare tur kan du välja någon av de sju delsträckor som Öhavsstien är indelad i. Terrängen är på de flesta ställen lätt att vandra i, och ledmarkeringen är bra

Får du lust att se mer av alla idylliska småöar i det sydfynska öhavet, där lugnet och stillheten råder, kan vandringen gärna kombineras med lite öhoppning.

Det är också i Hardangervidda som man hittar den ikoniska klippformationen Trolltunga.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Hardangervidda: Vandring i vildrenarnas land

Hardangervidda är Nordeuropas största högfjällsplatå, och nationalparken är med sina 3 422 kvadratkilometer den största på det norska fastlandet. I detta enorma och relativt flacka område finns massor av markerade vandringsleder och ett väl utbyggt nätverk av stugor, vilket gör det till ett lättillgängligt område att vandra i. Längs vägen kan man möta flockar av vildrenar, vilka det finns gott om här. En rundvandring från Trondsbu till Sandhaug, Lågaros, Rauhelleren och tillbaka till Trondsbu är ett bra val för den som vill utforska Hardangervidda, utan att gå långa etapper med många höjdmeter. Den 73 km långa rundvandringen tar fyra dagar att genomföra.

Om man vill ha en tuffare utmaning kan man välja att vandra runt den mäktiga glaciären Hardangerjökulen i den karga, norra delen av området.

Nationalpark Thy är en av få platser i Danmark, där man kan vandra i timmar utan att möta någon. Thy är en av 52 platser i världen som man, enligt dagstidningen The New York Times, måste besöka under 2022.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Nationalpark Thy: Danmarks största vildmark

Nationalpark Thy i det vindhärjade nordvästra Jylland lockar med en storslagen och allsidig natur, som omfattar stränder, sanddyner, sjöar och inte minst sandhedar. 

Vill man vandra en längre tur och övernatta längs vägen, är den gamla räddningsvägen från Agger till Hanstholm ett bra val. Vägen användes tidigare när räddningstjänsten skulle ta sig fram till förlista fartyg och rädda sjömän, men nuförtiden är den en populär vandringsled som är tydligt markerad. Förutom det öde landskapet passerar leden små, mysiga orter som den gamla fiskebyn Klitmöller, vilken i dag är en perfekt plats om man älskar vattensporter. Och vill man se vildmarken från ovan, så är ett besök uppe i Lodbjerg Fyr ett måste. Det finns vindskydd längs leden, men man kan också övernatta på värdshus.

Kungsleden ligger norr om polcirkeln. Här kan du vandra i midnattssol på sommaren.

© Foto: iStock, VisitFaaborg, svenskaturistforeningen.se, apeloga.se, Marius Dalseg Sætre och pressbilder

Kungsleden: Kungen av leder

Högt upp i norr, i Lapplands vilda och variationsrika natur, ligger Kungsleden som är en 425 km lång vandringsled. Leden skapades i början av 1900-talet av Svenska Turistföreningen och växlar dramatiskt längs vägen mellan alpin terräng och mer låglänt i fjällbjörkskog. Genom åren har Kungsleden lockat massor av vandrare från hela världen.

Kungsleden sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i syd. Den kan delas in i fem deletapper, där den från Abisko till Nikkaluokta är ett populärt val. Den 105 km långa delsträckan kan tillryggaläggas på en vecka, och det ligger en rad små fjällstugor på bekvämt vandringsavstånd mellan varandra. Här möter man ett variationsrikt landskap med öppna slätter, höga dramatiska toppar i mäktiga fjällmassiv och grönskande fjällhedar som kantas av idylliska sjöar

Sveriges högsta berg, Kebnekaise, på 2 100 meters höjd över havet, syns från leden, och man kan bestiga berget med guide från Kebnekaise Fjällstation.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: