© iStockphoto

Är det hälsofarligt att cykla i stan?

Brukar du cykla genom stan i rusningstid så har du säkert funderat på om luftföroreningen överskuggar effekten av att motionera. Forskarna har svaret.

10 maj 2016 av Jesper U. Larsen

Det är bra för hälsan att ta cykeln till jobbet i stan – även om du utsätts för bilarnas avgaser. Det fastslår brittiska forskare i en ny studie.

Luftföroreningarna i många av världens städer är utan tvekan hälsofarlig och vi andas också in extra många föroreningspartiklar när vi är fysiskt aktiva. Trots det väger motionens alla fördelar tyngre för vår hälsa, säger forskarna.

De använde sig av datorsimulationer för att jämföra hälsorisken från luftföroreningar i städer runt om i världen med effekterna av cykelpendling med olika längd och intensitet.

Vågskålen tippar bara över i några i få storstäder

Slutsatsen blev att det bara är i få av de allra mest förorenade storstäderna i världen, som det finns skäl att fundera över om det är bättre för hälsan att lämna cykeln hemma.

”I London väger de hälsomässiga fördelarna av fysiskt aktiv transport tyngre än de negativa effekterna av luftföroreningarna. T.o.m. i Delhi, som är en av de mest förorenade städerna i världen – med föroreningsnivåer som är 10 gånger högre än i London – måste man cykla mer än fem timmar per vecka för att risken från luftföroreningarna ska överskugga hälsovinsten av att motionera”, säger forskningsledaren Marko Tainio vid University of Cambridge.

Även om luftföroreningar alltså inte är någon ursäkt för att ta bilen eller bussen istället för cykeln, så finns det ändå skäl att undvika de platser där luften är som sämst.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: