Konditionsträning
Det är viktigt att få upp pulsen


© Foto: iStock

Aktivt jobb ersätter inte träning

Studie visar att ett fysiskt aktivt jobb - med t.ex. tunga lyft - inte kan ersätta träning. Det beror på att du sällan får upp pulsen tillräckligt - och därmed inte förbättrar din kondition.

22 september 2021 av Redaktionen

Är det okej att lägga sig och slappa i tv-soffan när man kommer hem efter jobbet om arbetsuppgifterna varit fysiskt krävande? Nej, inte riktigt. Det visar en ny stor studie där 100 000 män och kvinnor följdes under en tioårsperiod. Ju mer aktiva deltagarna var på fritiden, desto mindre risk hade de att drabbas av allvarliga hjärt-kärlsjukdomar som t.ex. blodpropp i hjärtat. Personer, som var mycket fysiskt aktiva på jobbet, hade däremot 35 procent högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än de som inte hade ett fysiskt krävande jobb. Det var fallet trots att man korrigerade för faktorer som kan påverka hjärthälsan, t.ex. övervikt och rökning. 

En av förklaringarna är att konditionen sällan blir bättre av ett fysiskt tungt jobb, eftersom pulsen inte blir tillräckligt hög. Belastningen blir istället måttlig under hela arbetsdagen och någon återhämtning hinns inte riktigt med. 

Källa: European Heart Journal

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: