Gluten: OSKYLDIGT ANKLAGAD?

Anklagelserna haglar över gluten. På senare år har gluten blivit omtvistat med motiveringen att det är ohälsosamt för kroppen och att det kan orsaka både magproblem och övervikt. Men experter manar till lugn. De flesta människor tål gluten och det kan vara direkt skadligt för hälsan att undvika all mat som innehåller gluten.

11 maj 2016 av Claus Sonne

Gluten har ställts inför skranket. Proteinet, som finns i spannmål som vete, korn och råg, har på senare år beskyllts för att orsaka alla möjliga besvär som magproblem, övervikt och tom. adhd. I synnerhet i USA har anti-glutentrenden fått många anhängare och därifrån har den brett ut sig över världen. På glutenförespråkarnas sida står däremot flera näringsexperter som pratar om en potentiellt hälsofarlig ”glutenhysteri”. För så länge man inte tillhör den del av befolkningen som lider av glutenintolerans finns det ingen anledning att ta bort gluten från kosten. Om man ändå slutar med glutenrika produkter som rågbröd och fullkornspasta, kan det mycket väl visa sig – i motsats till vad man tänkt sig – att det får negativa följder för hälsan. Inte för att man inte får i sig gluten, utan för att man går miste om många nyttiga ämnen som glutenkost innehåller, och som skyddar mot livshotande sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Ändå fortsätter den glutenfria vågen med oförminskad kraft. 30 procent av amerikanerna svarade i en undersökning att de gärna vill minska sitt glutenintag, och detta har industrin hakat på. Det har därför blivit ”big business” att producera glutenfria produkter. Försäljningen har gått upp till drygt 10,5 miljarder dollar (ca 63 miljarder kronor) per år bara i USA.

Magont av gluten Medan det för vissa personer kan vara bortkastade pengar – och i värsta fall skadligt för hälsan – att välja glutenfri kost, så är den helt nödvändig för andra. Det gäller för den växande andel av befolkningen som inte tål gluten, och som blir sjuka när de äter proteinet. Celiaki, som den autoimmuna sjukdomen kallas, är en vetenskapligt fastlagd sjukdom och kan diagnosticeras genom ett test hos läkare. Bland symptomen märks magsmärtor, diarré och trötthet, och lösningen på problemet är en glutenfri diet. Vissa personer kan dock uppleva liknande symptom när de äter mat som innehåller gluten, utan att de lider av celiaki för det. Och de kan må bättre om de äter mindre gluten eller undviker det helt. Forskarna är bara inte säkra på om det verkligen är gluten som är boven. Därför kan det kanske finnas andra och enklare lösningar på problemet än att sluta helt med gluten. Om du misstänker att du har problem med gluten så ska du läsa vidare här innan du eventuellt börjar med glutenfri kost.

VAD ÄR GLUTEN? » Gluten är ett samlingsbegrepp för särskilda proteiner i vete, råg och korn. Det är gluten som får en deg att bli elastisk, och det har stor betydelse för brödets form, luftighet och jäsförmåga.

» Gluten finns naturligt i stora mängder i t.ex. bröd och pasta. Men det kan också finnas i många andra livsmedel – allt från färdigrätter till godis och energikakor. Det kan därför vara en utmaning att leva helt glutenfritt.

SLUTA HELT MED GLUTEN?

JA: Om du lider av celiaki – också kallat glutenintolerans – ska du undvika att äta mat som innehåller gluten. I Sverige beräknas 1–2 procent av befolkningen ha celiaki, men experter menar att många fler kan ha sjukdomen utan att veta om det. Om man lider av celiaki tål man inte gluten och man kan få symptom som magsmärta, undernäring, diarré, förstoppning, vitaminbrist, viktnedgång, trötthet, ledvärk och sänkt allmäntillstånd. När allergiker äter gluten så aktiveras immunförsvaret så att en inflammatorisk process startar i tunntarmens slemhinna. Det innebär att tarmfunktionen försämras och att näringsämnen inte kan tas upp lika effektivt. Celiaki drabbar både barn och vuxna och det varierar stort vilka symptom man får och hur kraftiga de är. Man kan alltså inte själv komma fram till om man lider av celiaki bara utifrån dessa symptom. Det behövs först och främst ett blodprov och om detta visar antikroppar mot gluten så är nästa steg att ta en biopsi från tunntarmens slemhinna för att bekräfta diagnosen. Därför bör man börja med att gå till en läkare om man misstänker att man är glutenintolerant. Det finns för närvarande ingen bot mot sjukdomen, utan det enda som hjälper är att man slutar äta gluten.

KANSKE: Om du inte har celiaki, men ändå får symptom som magsmärta, diarré och uppsvälld mage, kan det vara läge att sluta med gluten. En del människor får symptom när de äter gluten även om de inte lider av celiaki. Det kallas för ”non-celiac gluten sensitivity” dvs. glutenöverkänslighet utan celiaki. Forskarna är dock inte övertygade om att det handlar om en ”riktig” sjukdom. De hävdar i stället att det kan räcka med attsluta med gluten för att uppnåen förbättring. Som en bonus undviker du också att få i dig snabba kolhydrater som t.ex. finns i vete och råg. Forskare vid Monash University i Australien har gjort flera studier med personer som misstänks lida av glutenöverkänslighet utan celiaki, och man har bl.a. uppnått två vitt skilda resultat. De australiensiska forskarna – och fl era av deras kolleger – konstaterar därför att det än så länge inte går att fastställa hur det ligger till. Det går inte att diagnosticera glutenöverkänslighet utan celiaki och det bästa rådet är därför att pröva sig fram. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att det kan finnas många orsaker till förstoppning och andra magproblem. Ofta kan lösningen vara att motionera mera, äta mer kostfibrer från fullkorn och grova grönsaker samt att undvika stress. Om man ändå tror att det är gluten som är boven, så kan man sluta med gluten under några veckor och se om det hjälper.

NEJ: Om du varken har celiaki eller får symptom som magsmärta, diarré och uppsvälld mage när du äter spannmålsprodukter, så finns det inget skäl att sluta med gluten. Gluten är i sig själv ingen vitaminbomb. Men en lång rad av de livsmedel som innehåller gluten är proppfulla med nyttigheter som kroppen behöver. Det gäller t.ex. rågbröd, fullkornspasta och havregryn, som i många studier har visat sig kunna bidra till att risken för bl.a. hjärtsjukdomar och diabetes minskar. Dessutom är rågbröd bra för att förebygga prostatacancer, vilken är den vanligaste cancerformen hos män. Det är naturligtvis inte all glutenkost som har dessa hälsomässiga kvaliteter. Gluten finns också i onyttiga matvaror som det finns anledning att dra ned på. Om du är mån om hälsan så bör du äta mindre av vitt bröd och pasta och istället välja mer fullkornsprodukter.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig