Par promenerar i skogen


© iStock

Gå dig stark

Motion behöver inte innebära långa, svettiga träningspass med extremt hög puls. Det räcker med att ta det lite lugnt och placera ena benet framför det andra.

22 februari 2021 av Martin Kreutzer & Jesper U. Larsen

Gå - världens enklaste hälsoråd!

Vi är skapta för att gå. Gång är ett naturligt rörelsemönster för människan. Våra förfäder tog sig som bekant fram till fots när de skulle transportera sig någonstans och de höll sig därmed starka, friska och vältränade.

Nuförtiden ser vår livsstil helt annorlunda ut. Våra arbeten och vår fritid består främst av stillasittande aktiviteter, vilket är förödande för hälsan. Alla timmar vi tillbringar sittande varje dag ökar risken betydligt för att vi ska drabbas av olika livsstilssjukdomar. Vill man klara sig undan dessa risker så handlar om att göra som våra för­fäder: börja gå!

Det är lätt att underskatta tränings­effekten av att gå, eftersom det inte blir lika ansträngande som att till exempel springa. Men promenader matchar faktiskt löpningen på flera fronter. Det gäller bara att lägga in promenaderna regelbundet i kalendern.

Varje steg du tar är guld värt för både cirkulationssystemet, konditionen och musklerna. Även hjärnan blir mer skärpt av promenader och såväl humöret, minnet som kreativiteten får ett lyft.

Fördelar med att gå

  1. Starkare hjärta 
  2. Skärpt hjärna 
  3. Bättre kondition 
  4. Färre skador 
  5. Starkare skelett
  6. Minskad vikt
  7. Bättre humör 

Så går du effektivast

Och du kan gärna träna lite intensivare ibland så att du blir rejält svettig och får högre puls. Om du satsar på att förbättra konditionen med hjälp av promenader så krävs det att du lägger in korta intervaller ibland. Du kan t.ex. lägga in några intervaller då och då under en längre promenad. Gå två minuter så snabbt som möjligt, vila sedan två minuter genom att gå i vanligt tempo, innan du går raskt igen.

Kanske tycker du att det är enformigt att intervallträna på flacka landsvägar. Då är det i så fall bättre att förlägga promenaderna till kuperade skogsområden där det blir naturligt med fartväxlingar.

Pröva t.ex. att gå fem kilometer, och sträva efter att besegra alla backar som dyker upp. Gå i rask fart uppför och pusta ut när du passerar backkrönet. Eller gå rätt in i skogen och låt terrängen bestämma ansträngningsgraden.

Till skillnad från ett löpschema, där man gradvis bygger upp formen för att undvika skador, så är det inga problem att ge sig ut på kilometerlånga promenader, eftersom promenader är skonsamma för både muskler, leder och senor. Du får helt enkelt maximal utdelning för insatsen redan från första steget.

Och dagen därpå, då alla nybörjarlöpare oftast har en rejäl träningsvärk i benen som gör att de tvingas vila, kan du ta en ny härlig långpromenad. 

Så går du mer till vardags

Förutom renodlade promenader, där syftet bara är att gå, är det värt att tänka igenom hur du kan förena alla vardagssysslor samtidigt som du tar fler steg. Tänk hur ofta du tar bilen för att utföra ärenden som du kunnat göra till fots. Och den tid du förlorar på att vänta vid busshållplatsen kan du utnyttja till att gå ett par hållplatser längre fram istället.

Möjligheterna till att lägga in flera korta promenader i dagsprogrammet är otaliga, men för att öka motivationen ännu mer kan det vara bra att skaffa ett aktivitetsarmband. Det är en bra träningskompis som kan ge dig lite draghjälp så att du orkar ta några fler steg till vardags. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: