Havregrynsgröt med bär och mandlar.
© iStock

Fyra bra val som innehåller kostfibrer

De flesta äter för lite kostfibrer, vilket får till följd att både blodsockret, kolesterolvärdet och matsmältningen påverkas negativt. Här är fyra bra val som innehåller kostfibrer.

19 juli 2018 av Martin Kreutzer

Därför ska du äta kostfibrer

Kostfibrerna kan verka rätt oansenliga eftersom det handlar om mer eller mindre osmältbara växtrester som nästan per automatik följer med när man äter mat från växtriket. Men det finns många fördelar med att äta kostfibrer. 

Forskning indikerar nämligen att det är fibrerna som ligger bakom många av de hälsovinster man får av frukt, grönt och fullkorn. Ju mer fibrer man får i sig, desto bättre är det för hälsan. Det behövs emellertid bara 30 gram per dag för att tillgodogöra sig en rad olika hälsovinster.

Här är fyra bra val som innehåller kostfibrer:

Avokado
© iStock

1. Avokado

5,2 gram fibrer: Fiberinnehållet imponerar, och fettet är av den nyttiga MUFA-typen (enkelomättat), som både minskar bukfetma och lindrar inflammationer.

Havregryn
© iStock

2. Havregryn

10 gram fibrer: Vattenlösliga fibrer ger en bra mättnadskänsla och sänker kolesterolet. Mag-tarm innehållet förtunnas och giftämnena får mindre kontakt med tarmarna. 100 g havregryn täcker 1/3 av dagsbehovet av fibrer.

Fullkornspasta
© iStock

3. Fullkornspasta

9,6 gram fibrer: Tre gånger så mycket fibrer som i vanlig vit pasta talar för sig själv. Dessutom får du i dig 2–3 gånger mer vitaminer och mineraler.

4. Chiafrön

36 gram fibrer: Även små mängder chiafrön ger dig massor av fibrer. Dessutom bidrar de populära fröna med en hel del vegetabiliska omega 3-fettsyror samt protein.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig