Frukost eller inte?

Den frågan ställer sig många som tränar på morgonen. Det tar dock lite längre tid att komma iväg om man ska äta och smälta maten innan det är dags att ge sig ut och springa. Och börjar man springa för snabbt är risken stor att magen gör uppror. Det går emellertid inte att springa på tom mage heller. En tom mage kan ställa till med stora problem under en löprunda. Och eftersom kolhydratdepåerna är tömda så får inte musklerna tillräckligt med energi. Det gör att krafterna sinar snabbt.

26 maj 2011

Den frågan ställer sig många som tränar på morgonen. Det tar dock lite längre tid att komma iväg om man ska äta och smälta maten innan det är dags att ge sig ut och springa. Och börjar man springa för snabbt är risken stor att magen gör uppror. Det går emellertid inte att springa på tom mage heller.

En tom mage kan ställa till med stora problem under en löprunda. Och eftersom kolhydratdepåerna är tömda så får inte musklerna tillräckligt med energi. Det gör att krafterna sinar snabbt.

Försöker du ändå att pressa dig kan det få allvarliga konsekvenser. Bl.a. så kan immunförsvaret försvagas och du riskerar att dra på dig en infektion. Dessutom sjunker blodsockret snabbt vilket leder till olika problem.

Ät lätt

Det innebär dock inte att det behövs en dignande frukost före träningspasset. Lite snabba kolhydrater i form av en mogen banan eller en frukostfralla räcker bra. Det gör att energidepåerna fylls, att musklerna kan jobba bättre och att du kan träna effektivt.

Vad frukosten bör innehålla är mycket individuellt och det gäller därför att pröva sig fram. Det viktigaste är att maten är lättsmält och att den innehåller mycket kolhydrater. Samtidigt bör du undvika fiberrika livsmedel som t.ex. havregryn, nötter och grovt bröd samt en allt för salt och fet mat. Fiberrik mat gör att matsmältningen går långsammare och du kan även få magknip och diarré under löprundan.

Här är fem frukostar som ger energi och som gör dig redo att träna inom en timme:

  • En mogen banan

  • En fettsnål energikaka

  • En skiva franskbröd med marmelad

  • En portion mager fruktyoghurt med cornflakes

  • En portion havregrynsgröt

Samtidigt som du bör hålla igen med matintaget före ett träningspass, så behöver du äta desto mer när du tränat klart. Kroppen behöver näring för att musklerna ska återuppbyggas och energidepåerna ska återfyllas. Du bör helst äta inom en halvtimme efter att träningen är avslutad, och frukosten bör innehålla kolhydrater, protein och lite fett. Det kan t.ex. se ut på följande sätt:

  • Havregryn med russin, nötter och lättmjölk samt ett glas juice

  • Yoghurt med grov müsli av nötter och torkad frukt samt ett glas juice

  • Rågbröd med lite smör, ett ägg och en skiva grovt bröd med marmelad samt ett glas vatten

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vem föredrar du att träna med?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: