Forskning visar: Rött kött är inte farligt

Rött kött har i många år haft ett skamfilat rykte – men det kan forskning ändra på nu!

4 januari 2017

Även om de flesta älskar att sätta tänderna i en fin köttbit, så vet vi också att rött kött kanske inte är det bästa att äta sett utifrån ett hälsomässigt perspektiv. Rött kött har nämligen länge ansetts som cancerframkallande och blodtryckshöjande, men det är det kanske slut på nu. 

Ny forskning visar nämligen att rött kött inte alls är så farligt som man tidigare trott, och att det t.o.m. kan vara bra för blodtrycket. En studie från Purdue University visar nämligen att man mycket väl kan äta mer rött kött än de 70 gram per dag som rekommenderas i Storbritannien och USA.

Tidigare forskning baseras på sjuka människor

Den rekommenderade gränsen är främst baserad på forskning gjord på människor med hjärt-kärlsjukdomar, och även om många av dem ätit rött kött, så har man alltså inte hittat några bevis för att rött kött är själva orsaken till hjärt-kärlsjukdomar. 

Forskarna från Purdue University analyserade därför upp emot 100 studier för att se om det fanns något samband mellan rött kött och riskfaktorer som orsakar hjärt-kärlsjukdomar. 

Forskarna kom fram till att det inte hade någon inverkan på vare sig blodtryck, kolesterol eller triglyceridkoncentrationerna i blodet att äta rött kött – och det visade sig t.o.m. vara bra att mer än de 70 gram rött kött som rekommenderas per dag.

Ang. forskningsresultatet så säger dock professor Campbell att fler studier är nödvändiga eftersom det kan finnas andra faktorer än blodtryck och kolesterol i blodet som kan leda till hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig