FORSKNING: Lite vin varje kväll är bra

En studie visar att vindrickare bland annat har högre förbränning och bättre sömnkvalitet. Se exakt hur mycket vin du bör dricka varje kväll.

4 april 2017 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Att dricka för mycket alkohol är skadligt för hälsan. Det kan leda till högt blodtryck och öka risken för en rad olika cancersjukdomar. Däremot finns det faktiskt många hälsovinster att hämta om man nöjer sig med att dricka lite vin varje kväll. 

Studien: Därför bör du dricka vin varje kväll 

Forskarna bakom studien kommer från Ben-Gurion University i Israel, och de har tittat på sambandet mellan alkoholintag och hälsa. 

I studien upptäckte man att rätt mängd alkohol – vid rätt tidpunkt kunde minska risken för typ-2-diabetes och därmed också risken för hjärt-kärlsjukdomar, och även motverka ett för lågt innehåll av det för hjärtat så viktiga HDL-kolesterolet. 

Studien genomfördes på 224 personer som i vanliga fall inte drack vin. De ombads under en tvåårsperiod att dricka strax under en och en halv deciliter av en av dessa tre drycker till middag: mineralvatten, torrt vitt vin eller rödvin. 

Dessutom fick de äta medelhavskost bestående av främst fisk, skaldjur, nyttiga oljor, nötter samt frukt och grönsaker. 

Resultat

Studien visade att efter två år hade de som druckit rödvin fått ett högre innehåll av hälsosamt HDL-kolesterol, och dessutom generellt fått bättre kolesterolvärden jämfört med de som hade druckit vatten. 

Rödvinsgruppen hade också fått en bättre förbränning, medan bägge grupperna med vindrickare rapporterade att deras sömnkvalitet hade blivit bättre. 

Det är dock viktigt att notera att man inte bör överstiga det rekommenderade alkoholintaget per dag – och att kvinnor därför inte bör dricka lika mycket vin varje kväll – alternativt att de dricker vin någon kväll i veckan. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig