FORSKNING: Lata människor är smartare

Lyssnar du inte på snacket om att du bör resa dig upp ur tevesoffan lite oftare? I så fall är du enligt forskningen smartare än de flesta andra!

24 november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Alla sjunker nog ned lite väl djupt i tevesoffan ibland. En ny amerikansk studie visar dock att smarta människor generellt är latare än de som är mindre smarta.

Studie på lata personer

Studien genomfördes vid Florida Gulf Coast University, där 60 försökspersoner med hjälp av ett frågeschema placerades in i två olika grupper: en grupp med ”tänkare" och en grupp med ”icke-tänkare" – beroende på deras lust och förmåga utveckla idéer och klara andra uppgifter som kräver stor hjärnaktivitet.

De följande sju dagarna fick de utvalda bära en apparat som mätte deras rörelser och aktivitetsnivå.

Studien visade att ”tänkarna" var mycket mindre aktiva under veckan än ”icke-tänkarna".

Därför är smarta personer lata

Forskarna bakom studien menar att förklaringen till att smarta människor är latare än andra är att det krävs betydligt mer innan de blir uttråkade. Av det skälet kan de sitta länge försjunkna i djupa tankar. De som har lägre IQ blir däremot snabbare uttråkade, och har i högre grad behov av att hålla igång hjärnverksamheten med hjälp av fysisk aktivitet.

Resultaten från studien presenterades i facktidskriften Journal of Health Psychology, och har beskrivits som mycket pålitlig statistiskt sett – trots att studien genomfördes med rätt få personer.

Smarta personer behöver också röra på sig

En låg aktivitetsnivå är dock inte bra för hälsan – inte heller för smarta personer. För lite fysisk aktivitet kan leda till flera livsstilssjukdomar och alla bör därför resa sig upp ur tevesoffan lite oftare.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig