© iStockphoto

Forskare: Yngre syskon är friskare än äldre

Forskarna har talat: Yngre syskon är friskare än äldre, och det finns det ett bra skäl till.

24 november 2016 av Christian Thestrup

Det är inte alltid lätt att vara yngst i syskonskaran. Hälften av ens garderob består av andras gamla avlagda kläder, och när storebror eller storasyster har med sig kompisar hem, är höjdpunkten under besöket att reta minstingen i syskonskaran.

Men det finns som tur är också många fördelar med vara yngst i familjen. Till exempel så visar det sig att de yngsta i syskonskaran har den bästa hälsan. Det har ett forskarlag från universitetet i den tyska staden Leipzig kommit fram till efter att ha studerat data från 20 000 personer i England, USA och Tyskland.

Och orsaken är egentligen mycket logisk. Medan de äldsta syskonen oftast blir de första som exponeras för virus när han eller hon börjar i förskolan, så ser det annorlunda ut för nästa barn i ordningen. De blir nämligen bombarderade med alla de bakterier som den äldste släpar med sig hem, och det gör att immunförsvaret hos det yngsta syskonet härdas på ett sätt som gör att de har nytta av det resten av livet.

Och det handlar inte bara om att de kanske inte blir förkylda lika ofta. Studier visar nämligen att ju fler äldre syskon man har, desto mindre är risken för att t.ex. få den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes – helt enkelt för immunförsvaret blir starkare.

Forskarna från Leipzig har dock också bra nyheter för de äldre syskonen. Enligt studien är de nämligen lite smartare än deras yngre syskon Frågan är vad som är bäst: att vara smart och ofta förkyld, eller mindre och och nästan alltid frisk. Man kan som sagt inte få allt här i världen…

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: