© iStockphoto

Får du tillräckligt med D-vitamin?

Här är ett enkelt knep som visar hur mycket D-vitamin solen ger.

1 oktober 2015

En runda i solen innebär inte nödvändigtvis att du får i dig en massa D-vitamin i kroppen – även om solen är den viktigaste källan till vitaminet som bildas när solens strålar når fram till huden. Men solens kraft räcker inte alltid till för att sätta igång vitaminproduktionen.

Det som avgör är den vinkel som solens strålar har när de träffar Jordens atmosfär. Om den vinkeln är för tvär så blockeras de så kallade UVB-strålarna som vi behöver för att bilda D-vitamin.

Får du tillräckligt med D-vitamin?

Det är faktiskt mycket enkelt att ta reda på när man står i solen om det händer något på D-vitamin-kontot. Du behöver bara titta på din skugga. En bra tumregel är att om din skugga är längre än din kroppslängd, så ger solen inget D-vitamin.

Du kommer att upptäcka att din skugga är längre än vad du är under vintermånaderna och tidigt resp. sent på dagen. Och då finns det alltså ingen D-vitamin att hämta. På våra breddgrader får vi inget D-vitamin från solen ungefär från oktober till april. Under de månaderna är fet fisk den bästa naturliga källan till vitaminet.

Source #Vitamin D Council m.fl.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: