© Pixabay

Få bukt med dina hälsprickor

Om huden runt hälen blir torr och tjock, så kan den börja spricka. Det kan orsaka besvär som att det kliar och bli smärtsamt vid belastning. Om det går så långt att huden börjar blöda är risken stor att det bildas infektioner.

30 augusti 2021

Hälsprickor är relativt vanligt hos de personer som går och står mycket om dagarna. Fötterna blir allt mer torra samtidigt som de får genomgå hård belastning dagligen. Om man inte sköter om sina torra hälar, så kommer huden bli allt mer torr och tjock. Detta leder till att huden förlorar sin spänst och kommer slutligen att börja spricka. Hälsprickor kan orsaka hård smärta och i värsta fall kan det även bildas infektioner.

Andra anledningar till att hälsprickor uppkommer

Har man tendens till att få torr hud, så är det större risk att man får hälsprickor. Sen kan det vara olika anledningar till att man lätt får torr hud. Diabetes, njursjukdom, psoriasis och eksem är några sjukdomar som ofta ger torr hud. Läs mer om hälsprickor här.

Ju fler av nedanstående frågor du svarar Ja på, desto större risk har du för att få torra hälar eller hälsprickor.

  • Står du upp på hårt underlag, dagligen, längre perioder?

  • Gillar du att gå barfota eller i öppna skor som flip flops och sandaler?

  • Är du överviktig? Ju mer tyngd på fötterna, desto mer hårt tryck på hälarna.

  • Får du inte i dig tillräckligt med vitaminer och vätska?

  • Får du lätt torra fötter torr sommartid eller kall vintertid?

  • Slarvar du med din hygien? Om du inte sköter din hygien, så är det risk för svampinfektioner.

  • Har du problem med psoriasis eller eksem?

  • Brukar du gå i skor eller sandaler med en passform som gör att hälen kan så kallat flyta ut? Hälarna behöver stöd när man står eller går mycket.


Sätt att förhindra eller behandla hälsprickor

Det absolut bästa är att regelbundet vårda dina fötter. Var noggrann med din hygien, lufta fötterna om de ofta är instängda i varma skor eller kängor och skäm bort dem med fotvård.

Om du har svårare sprickor eller inte vet riktigt hur du ska börja ta hand om fötterna, så besök en fotspecialist. Om huden börjat spricka så pass mycket att det börjar blöda, så smörj in dem med bakteriedödande medel och kanske även tejpa med sporttejp för att hålla ihop huden. Detta bör göras snarast möjligt.

Friska och glada fötter gör att hela kroppen mår mycket bättre. Så se till att få i dig rikligt med vatten och vitaminer. Är dina fötter känsliga, så använd strumpor och skor mer ofta än du går barfota. Inlägg under hälen i materialet silikon kan vara till god hjälp, då det blir mjukare för hälarna och silikonet ska ge hälarna mer fukt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: