Få BÄSTA minnet med det här enkla knepet

Från och med nu blir det lätt som en plätt att minnas.

2 maj 2016 av Sara Mahler

Glöm allt om att anteckna det chefen sa imorse, eller vad som saknas i kylskåpet, när du vill komma ihåg det som är viktigt. Om du istället ritar informationen, fastnar den mycket lättare i hjärnan.

Behöver du köpa mjölk, äpplen och kyckling, ritar du ett äpple, en liter mjölk och en kyckling på en lapp, och så kan du lugnt lägga den på köksbordet för du kommer ändå ihåg det efter jobbet.

rel="nofollow"> Forskare från University of Waterloo i Kanada har jämfört en rad olika minnestekniker och att rita vann varje gång. Det boostade minnet mycket bättre än det t ex gjorde att skriva ner informationen med bokstäver, eller att hämta mentala bilder på det som man ville komma ihåg.

Det gör inget om du ritar fult

Deltagarna i försöket kunde minnas dubbelt så många ord när de hade ritat dem, jämfört med när de hade skrivit ner dem. Enligt forskarna beror det på att det ger ett bättre samband för oss att minnas, när vi ritar framför att skriva.

Genom att rita aktiverar du både motoriken, du skapar något visuellt och du avkodar det du har ritat – och så fastnar det bättre.

Tänker du just nu att du är värdelös på att rita, kan du ändå vara lugn. Det har nämligen ingen betydelse hur konstnärlig du är, minnestekniken fungerar ändå.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig