© Colourbox

En fräsch mun

Ett brett, friskt stomatolleende kommer inte av sig själv.

20 maj 2010 av Claus Sonne

Här är en lista över tändernas alla fiender.

Missfärgning

Ju äldre man blir, desto mörkare blir tänderna. Dels på grund av biologiska förändringar i dentinet under emaljen, dels eftersom färgämnen från mat och dryck sätter sig på tänderna. Även rökning missfärgar tänderna. Man bör alltså sluta röka och dra ned på kaffe, rödvin med mera.

Inflammation

Inflammation i tandköttet är förstadiet till att utveckla parodontit. Tandköttet blir oftast rött och svullet, och blöder lätt när man vidrör det på grund av angrepp från bakterier. Det bästa skyddet mot tandkötts inflammation är att man kommer ihåg att borsta tänderna och använder tandtråd regelbundet.

Parodontit

Sjukdomen kan som regel dyka upp när vi kommer upp i 30-årsåldern. Den kallas också för tandlossning, eftersom benvävnaden runt tänderna bryts ned och resultatet kan bli att tänderna lossnar. Bra munhygien och borttagning av tandsten hos tandhygienisten är viktigt för att förebygga sjukdomen.

Blottade tandhalsar

Tandköttet drar sig tillbaka och därmed ser det ut som om tänderna blivit större. Det ökar också risken för att få hål i tänderna; särskilt om man borstar för kraftigt med tvärgående rörelser. Problemet kan också bero på ärftliga faktorer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig