© Foto: Unsplash

Dundra fram utan glasögon och linser - så får du en bättre träningsupplevelse

När du tränar ska synen vara ditt allra minsta bekymmer. Ett synfel ska inte få hindra dig från att nå dina drömmar. Tänk dig själv att träna utan att ha på dig glasögon och linser.

6 maj 2020

Tänk dig att göra en synkorrigerande operation, och vara både lins- och glasögonfri, när du klättrar i berg, kör BMX eller boxas i ringen så svetten skvätter. Efter en ögonlaserbehandling blir ditt synfel åtgärdat och då kan du få ett liv utan glasögon och linser.

Så går undersökningen till

Före undersökningen ska du gå över till att bara använda glasögon, om du använder linser, senast fem dagar innan. Har du inga glasögon får då låna ett par hos Memira. Det första som händer är att en specialutbildad optiker undersöker dina ögon för att se om ditt synfel kan åtgärdas.

Är du under 45 år, närsynt, översynt eller har astigmatism (brytningsfel) rekommenderas en ögonlaserbehandling. För att kunna rekommendera en behandling som passar dig bäst mäts ditt synfel och din syn kontrolleras. Hornhinnans kurvatur, struktur och tjocklek kartläggs noggrant.

© Foto: Unsplash

Därefter mäts ögats tryck och hornhinnan undersöks närmare med ett mikroskop. Efter undersökningen pratar du med optikern om en eventuell behandling med ögonlaser.
 

Därför är det bra att göra en undersökning

Du får träffa en specialutbildad optiker och en läkare som gör två av varandra oberoende undersökningar. De måste vara överens båda två för att en ögonlaserbehandling ska bli aktuell. 1 av 5 nekas att göra en ögonlaserbehandling.

Viktigt att komma ihåg är att du inte behöver bestämma dig för att göra en ögonlaserbehandling när du gjort själva undersökningen och det är alltid bra att göra en undersökning. Gör du undersökningen får du veta om du får göra en ögonlaserbehandling eller inte. Då har du något konkret att förhålla dig till och diskutera i lugn och ro hemma med dina vänner och din familj. 


Fördelarna med en ögonlaseroperation

Memira har 3 olika operationsmetoder med ögonlaser. Den vanligaste heter FS-LASIK och är en säker och smärtfri behandling med kort läkningstid. För dig med större synfel och tunna hornhinnor finns operationsmetoderna Trans-PRK och LASEK. 3-5 timmar efter ögonlaserbehandlingen FS-LASIK kan det svida i ögonen, men du får med dig ögondroppar hem som hjälper mot svedan.

Det finns många fördelar med att göra en ögonlaserbehandling när man lever ett aktivt liv och tränar mycket. Tänk dig själv att träna utan att ha på dig glasögon och linser. 


Här kan du boka en undersökning 

 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: