Du går upp mest i vikt från det du är 25 tills du fyller 44

Det är många faktorer som har betydelse för om man går upp i vikt – men en av de mest avgörande är hur gammal man är. Under perioden från det vi är 25 tills vi blir 44, så är risken för att bli för tjock klart förhöjd, visar en ny studie. Det har både en biologisk och en social förklaring.

11 mars 2016 av Lasse Lyhne

Vi går upp i vikt eftersom vi konsumerar för mycket i förhållande till vad vi förbränner. Så enkelt är det. Men om man tittar på orsakerna till varför vi konsumerar för mycket i förhållande till förbränningen, så blir det genast mer komplicerat. Enligt en dansk studie verkar åldern ha en avgörande betydelse för om vi ska gå upp i vikt. Hos både män och kvinnor gäller det att perioden från det vi är 25 tills vi blir 44, är den period i livet då vi går mest upp i vikt. Efter vi har fyllt 44 och fram till ålderdomen är viktökningen betydligt mer begränsad.

Enligt Aktiv Tränings näringsexpert, Martin Kreutzer, som har hjälpt hundratals människor med att gå ned i vikt, så är det helt naturligt att den största viktuppgången sker i 25–44-årsåldern.

"Slutsatsen i studien stämmer mycket bra överens med det jag ser hos mina klienter", förklarar han och hävdar att det är både fysiologiska och sociala faktorer som spelar in.

"Efter 25 avtar vår förbränning eftersom vi har vuxit färdigt, och samtidigt har vi kommit in i vår roll som vuxna. Vi gör karriär och har långa arbetsdagar, vi skaffar barn och flyttar kanske in i ett hus. Sammantaget innebär det att vi får mindre tid till att träna och att vi sitter mer stilla. Dessutom börjar vi att tjäna pengar och i kombination med dem ökar alkoholintaget och antalet middagar varje vecka ute på stan".

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig