Din röst avslöjar din hälsa

Det saknar inte betydelse om din röst är djup och maskulin eller hög och ljus.

10 maj 2016 av Jesper U. Larsen

Låter du mer som Barry White än som en av bröderna i Bee Gees när du pratar, så har du anledning att vara nöjd. Män med djupa stämmor har generellt en bättre hälsa än de med ljusa stämmor, hävdar forskare.

Enligt en ny studie har män med djupa stämmor en hög nivå av det manliga könshormonet testosteron och en låg nivå av stresshormonet kortisol i sitt saliv. Det vet man från tidigare forskning är en indikation på en bra hälsa och ett välfungerande immunförsvar.

Kamp om kvinnor

I samma studie försökte forskarna också förklara varför män genom evolutionen har utvecklat djupa stämmor. Är det för att kvinnor finner det attraktivt eller för att det skrämmer bort alla manliga rivaler?

Genom att jämföra människor med andra primater kom forskarna fram till att vi människor har den största skillnaden när det gäller röstläge mellan könen, och att stora könsskillnader främst finns hos arter där det råder stor konkurrens bland hanarna.

Teorin beprövad

En del tyder alltså på att de djupa stämmorna inte är ”uppfunna” för att attrahera kvinnorna utan för att dominera andra män.

För att testa den teorin lät forskarna 1 100 män och kvinnor lyssna och bedöma inspelningar där 175 män läste upp samma avsnitt.

Det visade sig att männen konsekvent uppfattade de djupa rösterna som dominerande. Däremot var tendensen inte lika tydlig att kvinnor upplevde de djupa mansrösterna som mest attraktiva.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: