En grupp vänner med pratbubblor.
© iStock

Din guide till vegolingo

Har du inte riktigt koll på vad som menas med flexitarian eller fruktian? Var bara lugn. Här tittar vi närmare på sju olika vegovarianter, och reder ut vad de olika begreppen egentligen innebär.

8 maj 2018

Vego-vad-sa-du-för-något

Man kan vara vegetarian på många olika sätt, och de flesta vegovarianter har fått ett eget namn. Här är de vanligaste vegovarianterna och ett par som är lite mer extrema.

1. Fruktian

Äter i princip bara frön, frukt och nötter

2. Raw Vegan

Äter inga produkter som har värmts upp till mer än 42 grader. Äter inga animaliska produkter, och inte heller spannmål, torkade bönor osv.

3. Vegan

Veganer äter mat från växt- och svampriket. Animaliska produkter är bannlysta, inklusive honung samt ylle, siden och läder i kläderna.

4. Vegetarian

Strikta vegetarianer äter enbart växtbaserat inkl. honung. Lakto-ovo-vegetarianer äter även ägg- och mejeri­produkter.

5. Pescetarian

Äter vegetariskt inkl. fisk och skaldjur.

6. Pollovegetarian 

Äter vegetariskt inkl. fågel.

7. Flexitarian

Äter fisk, skaldjur och kött, m.m. men strävar efter att äta mer vegetariskt.

Redaktionen rekommenderar: Snygg träningsjacka

Löp i blåsten med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Planerar du att deltaga i något motionslopp i år?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig