Din födelsemånad avgör om du blir sjuk

Är du född i mars löper du högre risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, men är du oktoberbarn riskerar du att få en luftvägsinfektion. Amerikanska forskare har hittat samband mellan en rad sjukdomar och födelsemånad.

17 oktober 2016 av Malene Breusch Hansen / Illustrerad Vetenskap

Data från 1,75 miljoner människor, 1688 olika sjukdomar och en superdator. Det är ingredienserna i en ny undersökning från Columbia University i New York, där forskare har letat efter samband mellan födelsemånad och risk för att bli sjuk.

En algoritm har gått igenom sjukdomshistorien för patienter som har behandlats på NewYork-Presbyterian Hospital 1985-2013, och jämfört den med vilken månad de är födda i. Resultatet: risken för att utveckla 55 av sjukdomarna hängde ihop med födelsemånaden.

Hjärtsjukdom hänger ihop med mars Majbarn behöver inte vara rädda - är du född i den månaden har du ingen förhöjd risk för att utveckla sjukdomar. De som är födda i mars riskerar att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. I gengäld är de väl skyddade mot luftvägssjukdomar. För personer födda i oktober gäller det omvända. Kvinnor som är födda mellan maj och september föder färre barn och har därmed möjligtvis svårare att bli gravida, medan ADHD oftast förekommer hos personer födda i slutet på året, huvudsakligen i november månad.

Klimatet är avgörande Forskarna hittade också ett samband mellan juli- och oktoberfödelser och astma. En dansk undersökning har tidigare hittat en ökad risk för astma hos maj- och augustibarn. Förskjutningen beror troligtvis på klimatskillnaden i Skandinavien och New York. Därför vill forskarna upprepa undersökningen med data från andra geografiska platser.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig