Handla nyttigare mat. Vi är lätta att påverka när vi handlar i mataffären. Men det kan vi också ha nytta av, visar ny forskning. © Caden Crawford/Flickr.com

Detta trick gör dina matinköp nyttigare

Köp 25 % nyttigare livsmedel i mataffären med en enkel liten handling innan du börjar plocka i kundvagnen.

16 mars 2016

Du har säkert redan hört talas om rådet att man aldrig ska handla mat på tom mage. Detta pga. att risken då ökar för att man plockar i fler onyttiga matvaror i kundvagnen.

Men man behöver samtidig inte äta sig proppmätt inför besöket i mataffären. Det räcker med att äta ett äpple innan besöket i mataffären för att man ska välja nyttigare saker.

I en studie vid University of Cornell blev 120 försökpersoner indelade i tre grupper. Den första gruppen fick äta ett äpple innan de gick och handlade, den andra gruppen fick äta en kaka och den tredje kontrollgruppen fick inte äta något alls.

Ät nyttigt innan du ska handla mat

Efteråt jämförde forskarna försökspersonernas matinköp, och resultatet var glasklart. ”Äpple-gruppen” hade köpt 28 % mer frukt och grönsaker än ”kak-gruppen” och 25 % mer än ”kontrollgruppen”.

”Det visar att om man äter något nyttigt innan man går in en mataffär, så kan det leda till hälsosammare tankegångar och hjälpa oss att välja nyttigare och bättre mat,” säger Aner Tal, som är Ph.d. på Cornell University och som var ansvarig för studien.

Källa: Psychology & Marketing

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig