Det här finner män attraktivt hos kvinnor

Forskning: Nu har vetenskapen kartlagt exakt vad det är män finner attraktivt hos kvinnor.

19 september 2016 av Jakob Priess

Det ligger i människans natur att fortplanta sig och det kräver en partner av motsatt kön – åtminstone en stund.

För att hitta en partner som kan medverka i arbetet med att säkra artens överlevnad, krävs det en viss fysisk attraktion och den attraktionen kan vetenskapligt analyseras och kategoriseras.

Det har dr. Midge Wilson, professor i psykologi och kvinnostudier vid DePaul University i Chicago, gjort. Enligt henne handlar det om biologisk programmering och alla män gör helt automatiskt och ofta omedvetet en utvärdering av "reproduktionslämpligheten" hos alla kvinnor de möter:

1. Kvinnor med smal midja och breda höfter Men antropologen dr. Barnaby Dixson från University of Queensland har dessutom gjort en studie som påvisar att män föredrar proportionerna 7 - 10 mellan midja och höfter. Det vill säga att män anser att kvinnor med en midja som har en omkrets 70 procent så stor som höftomkretsen är mest attraktiva. Ett lagom midja-höft-förhållande uppfattar männens hjärna som att kvinnan är lämpad att föda hans barn och därmed som biologiskt attraktiv.

2. En ljus röst Forskare vid University College London har kommit fram till att män oftast uppfattar kvinnor med ljusa röster som attraktiva. Den ljusa rösten signalerar ungdom och uppfattas därmed underförstått som ett tecken på god hälsa och barnafödande ålder. Att välja en partner utifrån ljud eller att signalera personliga karaktäristika genom ljud är vanligt i stort sett i alla hörn av djurvärlden från fåglar till en lång rad däggdjur. Inte minst apor.

3. Kvinnor med långt och friskt hår Enligt Business Insider har tysk forskning visat att kvinnors hår spelar en stor roll i om män uppfattar dem som attraktiva. Långt, fylligt och friskt hår uppfattas av män som mest attraktivt, eftersom det signalerar hälsa, ungdom och därmed återigen barnafödande ålder.

4. Kvinnor som ler Kvinnor som ler uppfattas av män som mest attraktiva och attraktionen förstärks ju vitare kvinnans tänder är. Det visar forskning från University of British Columbia i Kanada. Uppseendeväckande nog uppfattar kvinnor däremot män som ler som de minst attraktiva. Kvinnor uppskattar i allmänhet att män visar ett minimum av känslor, är starkare och attraktiva.

5. Mindre smink Studier vid Bangor University slår fast att en massa smink inte ökar mäns attraktion till en kvinna. Det verkar snarare vara tvärtom, eftersom forskarnas undersökning visar att män i genomsnitt föredrar kvinnor med 40 procent mindre smink, när de får se bilder av samma kvinna med olika grader av sminkning.

6. Kvinnor i rött Färgen rött har en extremt stark effekt på hur kvinnor uppfattas av män. En röd klänning, en röd blus, en röd halsduk – allt uppfattas omedvetet av män som mer attraktivt, precis som det gör hos en lång rad djur. Rött signalerar parningslust, brunst och sexualitet – alla drag som har en speciellt positiv inverkan på mannens undermedvetna omdöme av kvinnans "reproduktionslämplighet".

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig