Par sitter i soffa med dator
© iStock

Det händer i kroppen när du sitter ned

Av alla dåliga vanor som kan leda till kortare livslängd, så är stillasittande en av de värsta! Se här varför det är så farligt att sitta ned.

5 januari 2019 av Jesper U. Larsen

7-8 timmar per dag sitter vuxna stilla i snitt varje dag. Det visar både svenska och internationella studier. Att titta på tv står för hälften av den tid vi sitter stilla på fritiden. 

30 procent fler kalorier förbränner du när du står, jämfört med när du sitter, t.ex. vid skrivbordet på jobbet. Brittiska forskare lät en grupp kontors­anställda arbeta stående 3 tim. per dag i en vecka. De förbrände 50 kalorier mer i timmen när de stod upp. 

Det låter kanske inte mycket, men 3 tim. per dag gör att man förbränner 750 kalorier extra under en arbetsvecka och 30 000 fler på ett år. I kalorier mot­svarar det att man löper 7 maraton under ett år! 

Detta händer i kroppen när du sitter

 • Cirkulationssystemet försvagas. Det blir svårare att få ut syre och näring till cellerna och transportera slaggprodukter tillbaka till hjärta och lungor. 

 • Aptitregleringen påverkas om man sitter stilla länge. Ofta innebär det att man intar fler kalorier än man förbränner – i synnerhet om man tittar på tv. 

 • Mer fett, främst kring de inre organen, påverkar hormonnivåerna i kroppen. Det sätter i gång inflammatoriska processer, vilket i sin tur ökar risken för att utveckla cancer och andra sjukdomar.

 • Inaktiva muskler gör av med mindre energi, socker- och fettomsätt­ningen minskar och insulin-känslig­heten försämras. 

 • Sockernivån i blodet ökar. En studie visar att blodsockret ökar med 24 procent om man inte rör på sig på flera timmar i sträck. Dessutom har personer som sitter stilla mycket högre nivåer av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Det ökar i sin tur risken för hjärt-kärl-sjukdomar, högt blodtryck och blodproppar.

Så farligt är det att sitta ned

Flera allvarliga sjukdomar är knutna till en stillasittande livsstil. Forskare tror att det ökar risken för att drabbas av:

 • Hjärt-kärlsjukdomar med 14 procent
 • Vissa cancerformer med 13 procent
 • Typ 2-diabetes med 91 procent

Om du är en av dem som tillbringar en massa tid i bilen, på kontorsstolen och/eller i tv-soffan, så behövs det minst en timmes daglig motion för att kompensera för den tid du sitter stilla. Det menar internationella forskare som har analyserat en rad olika studier med mer än en miljon deltagare. De kom fram till att 60–75 minuters måttlig motion per dag utjämnar den ökade dödsrisk som finns om man sitter stilla i mer än 8 timmar varje dag. Andra studier har dock visat att man inte helt kan undvika alla sjukdomar bara genom att motionera. 

Stäng teven och lev längre

För varje timme per dag som du ser på tv efter din 25-årsdag, så förkortas din förväntade livslängd med nästan 22 minuter. Det har australiensiska forskare kommit fram till. Deras studie visade att personer som tittar på tv i mer än 6 timmar per dag, kan räkna med att leva 5 år kortare än de som inte tittar på tv. 

Tips för en mer aktiv vardag

 • Skaffa ett höj- och sänkbart bord. Höj bordet när du går på lunch eller går hem. Då är du redo att stå upp och jobba när du kommer tillbaka igen.

 • Är du beroende av bil, buss eller tåg för att ta dig till jobbet, så lägg in lite aktiviteter på vägen. Stå t.ex. på bussen, kliv av en hållplats tidigare och gå den sista biten.

 • Håll stående möten på jobbet. Det är både hälsosamt och kan göra mötena effektivare. En del möten kanske kan klaras av i samband med en promenad. 

 • Var aktiv när du tittar på tv. Stryk skjortan eller kjolen samtidigt, eller gör ett par styrkeövningar under reklamen.

 • Ta en kort paus på jobbet varje halvtimme, då du går runt lite och hämtar kaffe eller liknande. Avbrotten behöver inte vara längre än två minuter i taget för att de ska ha en positiv effekt på cirkulations­systemet. Ställ in ett alarm på mobilen så att du blir påmind. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många dagar i veckan äter du hemlagat till middag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig