© Istock

Det händer i kroppen när du är bakis

Baksmälla innebär att kroppen går på högvarv. Se hur din hjärna, hud, mage m.m. påverkas när du vaknar upp bakis dagen efter.

12 december 2018 av Jerk W. Langer.

Hjärnbarken Korttidsminnet sitter i hjärnbarken och det blir sämre när man är bakfull – troligen pga. att hjärnan får vätskebrist. Detta leder till att du lättare glömmer bort saker.

Hjärnhinnorna Vid vätskebrist blir hjärncellerna uttorkade. Det leder i sin tur till att hjärnan skrumpnar. När hjärnan blir ”mindre” påverkas även de smärtkänsliga nerverna i hjärnhinnorna – och det är denna mekanism som kan ge upphov till sprängande huvudvärk.

Hippocampus/lillhjärnan Djupt inne i hjärnan finns långtidsminnet – i hippocampus och lillhjärnan. Det är där vi lagrar all kunskap om hur vi gör olika saker – t.ex. hur man spelar på ett instrument. Mycket tyder på att baksmällan påverkar denna del av hjärnan dels pga. vätskebristen, dels pga. alla giftämnen som alkoholhaltiga drycker innehåller.

Trötthet Alkohol påverkar sömnens olika faser negativt. Du får bl.a. kortare drömsömn i början av sömnen och längre drömsömn på slutet.Kanske vaknar du av en mardröm som gör dig yr och förvirrad. Dagen efter är du tydligt märkt av den dåliga sömnen.

Munnen Du blir snustorr i både halsen och munnen eftersom alkoholen gör dig uttorkad.

Hjärtat Hjärtat slår snabbare än normalt eftersom hjärnan har drabbats av vätskebrist. Om vätskebristen blir svår kan du få brist på både kalium och natrium, två mineraler som påverkar hjärtats rytm. Det kan i sin tur göra att du upplever att hjärtat slår oregelbundet.

Magen Magen blir rejält irriterad eftersom alkoholen ökar produktionen av magsyra. Därför kan du också känna dig illamående.

Inflammation Alkohol bryts ned till giftämnet acetaldehyd, vilket ger upphov till inflammation och irritation i kroppen. Denna inflammation framkallar i sin tur en allmän obehagskänsla.

Huden Huden är uttorkad på vätska. Det gör att den ser trött och torr ut. Och det blir inte bättre av att alkoholen utvidgar blodkärlen så att man blir röd och svullen i ansiktet.

Blåsan Alkohol bromsar produktionen av hormonet ADH, som i normala fall binder vätska och minskar urinproduktionen. När du har mindre ADH i blodet så kissar du mer än du dricker och resultatet blir att du får vätskebrist.

Få ett par suveräna vintertajts

Nu behöver du inte frysa mer när du löptränar. För bara 99:50 kr kan du just nu få ett par snygga löpartajts som är designade för att följa kroppen och utestänga kylan. På så sätt kan du njuta mer av löprundan och lägga din energi på att löpa i stället för att hålla dig varm. De svarta tajtsen är elastiska, har blixtlås vid fotlederna och sitter åt lagom hårt. Det finns reflexer ned längs sidorna på benen som gör att du syns bra i mörkret, och på ländryggen finns det en ficka med blixtlås för nycklar, kreditkort, energiprodukter eller liknande. Just nu kan du få dessa snygga tajts tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Sedan är det bara att njuta av träningen och få en kanonstart på 2019. Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många kilometer cykelpendlar du varje dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig