Dessa grönsaker innehåller mest protein

Oftast är det nog kött och skinka man tänker på när man hör talas om protein. Men om man väljer rätt grönsaker, så kan man få sig massor av protein även från växtriket!

18 november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Man behöver inte äta en massa köttpålägg till frukost eller köpa dyra köttbitar för att få i sig protein. Vi har sammanställt en lista med sex grönsaker som kan bidra med massor av protein.

Majs

Majs är tekniskt set ett korn – men det ändrar inte på det faktum att majs ofta ingår i sallader och innehåller hela 9 gram protein per 100 gram. Det passar därför bra att ta med lite burkmajs i salladen.

Spenat

Spenat innehåller 2,9 gram protein per 100 gram. Använd tunna spenatblad i salladen istället för vanlig sallat så blir din vardagssallad både godare och proteinrikare.

Bakpotatis

Potatis brukar beskyllas för att den innehåller mycket stärkelse, men potatis innehåller även en hel del protein: 2 gram protein per 100 gram.

Ärter

Ärter innehåller hela 6,1 gram protein per 100 gram. Det gör dem till något av det mest proteinrika som finns i växtriket. Och det går lika bra med frysta ärter.

Broccoli

Förutom att broccoli är rik på kostfibrer, så är den också rik på protein. 100 gram broccoli innegåller 2,8 gram rent protein.

Brysselkål

Brysselkål har efterhand blivit av med sitt dåliga rykte – av goda skäl. Brysselkål innehåller 3,4 gram protein per 100 gram, och är dessutom rik på antioxidanter, fibrer och folsyra vilket är helt avgörande för produktionen av blodkroppar i kroppen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig