© YouTube.com

Därför ska du INTE dubbeldippa

Forskarna har talat: se här varför det är ohälsosamt att dubbeldippa chips.

26 augusti 2016 av Karine Kirkebäck

Du har ätit upp halva chipset, som var täckt med dipp. Vad gör du? Antingen är du en av dem som dippar igen. Eller så är du inte.

Här hamnar George Costanza i tv-serien Seinfeld i slagsmål på grund av en dubbeldippning.

Men är det försvarbart att dippa chipset två gånger? Nu svarar forskare från Clemson University i South Carolina en gång för alla i mediet The Conversation.

Vilka bakterier kan du råka ut för?

Den amerikanska forskningen visar att man bör vara uppmärksam på om man delar samma skål som en dubbeldippare. För annars kan man drabbas av bakterier och virus som överförs via t.ex. hosta och nysningar, och bli smittad av allt från förkylning till influensa och det som är ännu värre.

Inte helt överraskande kommer forskningsresultaten från USA, där amerikanerna själva har myntat ett begrepp för företeelsen: double-dipping. Forskarna ville ta reda på om bakterier från munnen kan hoppa ned i dippen från chipset – och ligga på lur för att hoppa på nästa chips som dippas.

Bakterier festar på kex med saliv

Försöket från Clemson Universitys första fas gick först ut på att jämföra antalet bakterier på ett avbitet kex och ett kex utan bitmärken och kontaminerad saliv.

Båda kexen lades i vatten och vattnet med det upplösta, avbitna kexet innehöll tusentals fler bakterier per milliliter vatten än vattnet med det hela kexet.

Nästa steg i försöket var att mäta bakterier i en dipp efter att det hela och det avbitna kexet doppats i den. Det vill säga att försöket omfattade både enkel- och dubbeldippning.

1 000 bakterier per milliliter dipp

Efter en enkeldippning kunde forskarna inte mäta några bakterier i dippen.

Men efter en dubbeldippning hittade forskarna fem gånger fler bakterier – 1?000 bakterier per milliliter dipp. Dippen i försöket var en salsa.

Två timmar efter de två dippningarna hade antalet bakterier fallit till cirka 150–200 bakterier per milliliter dipp. Det beror på att salsans pH-värde ligger på fyra, och därför är så sur att den dödar de objudna bakterierna med tiden.

Ju mer flytande en dipp är, desto fler bakterier fastnar det i den när man dubbeldippar. Det beror på att dippsåser som salsa eller flytande chili lättare glider av chipsen och ned i dippen, när man dubbeldippar, än om man till exempel dippar i smält ost eller smält choklad. Och om du nu absolut måste dubbeldippa, så tänk på att använda ett hörn på chipset som ännu inte har varit i beröring med dina läppar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig