Därför bör du äta mer salt

Försöker du minimera ditt saltintag? Det är kanske inte nödvändigt …

24 maj 2016 av Anja Bruneskjold

Sedan länge har det pratats mycket om salt och dess negativa påverkan på hälsan. Men nu visar en ny amerikansk studie emellertid att nackdelarna med ett för lågt saltintag faktiskt kan vara betydligt värre än nackdelarna med ett för högt saltintag.

Riktlinjerna för hur mycket salt man maximalt bör inta lyder på en tesked per dag för amerikanerna, medan de i Norden ligger på mellan en och en och en halv.

En ny studie pekar dock på att även om ett högt saltintag ofta kopplas ihop med högt blodtryck, så kan följderna av att äta för lite salt bli betydligt allvarligare.

Studien, som utfördes på mer än 130 000 deltagare i 49 olika länder, visar nämligen att risken för att drabbas av hjärtinfarkt, slaganfall eller för att dö var mycket större hos de personer som bara åt den rekommenderade saltmängden.

Därutöver upptäckte forskarna bakom studien att det bara är personer som lider av högt blodtryck, som bör tänka lite extra på hur mycket salt de stoppar i sig.

Salt är viktigt om man svettas mycket

Saltet i kroppen utsöndras genom svetten. Så om utomhustemperaturen är hög, eller om svetten rinner när du tränar, så är det viktigt att du tillför kroppen med den mängd salt den behöver.

De flesta människor intar dock mer salt än de är medvetna om. Skälet är helt enkelt att många livsmedel redan är tillsatta med salt innan de transporteras till mataffärerna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tar du med dig löpskor och/eller träningsprylar på semestern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig