Därför är gråt bra för hälsan!

Har du svårt för att låta tårarna flöda? I så fall kan det faktiskt påverka din hälsa negativt!

18 augusti 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Den vanliga föreställningen är att kvinnor generellt gråter mer än män – och trots att många kanske försöker att bortse från sitt genetiska arv så gäller den föreställningen nog också i praktiken.

Det bottnar i att kvinnor evolutionärt sett har haft större utbyte av att få mer medkänsla från andra. Däremot har män haft större nytta av att utstråla hårdhet, och är från naturens sida skapade för att inte uttrycka samma typ av känslor.

Som barn gråter både flickor och pojkar, men efterhand som de växer upp så gråter pojkar allt mer sällan.

Därför ska du gråta

Forskning tyder dock på att det mycket väl kan löna sig att locka fram förmågan att gråta igen. Det följer nämligen med en rad olika hälsovinster av att låta tårarna flöda.

Om man har svårt för att visa känslor, så kan man hjälpa sitt psyke genom att låta känslorna och frustrationerna komma ut på ett fysiskt sätt – genom att gråta. Om man däremot fortsätter att kväva sina känslomässiga uttryck, så kan det på längre sikt få negativa hälsomässiga konsekvenser som exempelvis högt blodtryck.

Det beror i sin tur på att de underliggande biokemiska processerna inte släpps ut fysiskt.

Gråtande idrottsmän

En studie publicerad i Psychology of Men & Masculinity visar dessutom att det finns ett samband mellan psykisk hälsa och gråt. Studien gjordes på fotbollsspelare och visade att de idrottsmän som grät över förluster, generellt var mer självsäkra och mindre mottagliga för grupptryck.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

När på dagen föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig