Man som promenerar:
© iStock

Därför är flera korta gångpauser effektivare än en lång paus

Ny forskning visar att flera korta gångpauser under dagen är mycket bra för hälsan!

23 februari 2017 av Aktiv Träning

Finns det något som ger lika mycket energi, och som är så humörhöjande som en långpromenad ute i friska luften? Ja, det finns det faktiskt. Det visar en ny amerikansk studie där en forskargrupp jämförde effekterna av en långpromenad à 30 minuter innan jobbet, med 30 minuters gång uppdelat i fem minuter per timme under arbetsdagen.

Slutsatsen blev att flera små aktiviteter under dagen är bättre på en rad olika områden än en enda långpromenad innan arbetsdagen tar vid.

Både när det gällde arbetsglädje, trötthetskänsla och energinivå mätt under hela dagen, hade de kortvariga insatserna fler positiva effekter än det långa morgonpasset.

Dessutom upplevde försöksdeltagarna att deras hunger stillades mer om de ofta var aktiva. När varje timme på jobbet inleddes med fem minuters aktivitet, dämpades både deras hunger och sötsug betydligt.

Halvtimmespromenaderna på morgonen var dock inte bortkastade. Energinivån och humöret blev klart högre även då – oavsett hur aktiva försöksdeltagarna hade varit – jämfört med när de satt stilla hela dagen. 

Du behöver inte gå särskilt snabbt för att få bra effekt. Det handlar mer om att komma bort från skrivbordet, röra på kroppen och få i gång musklerna en kort stund. Har du möjlighet att vistas utomhus i några minuter så är det ännu bättre.

Därför ska du upp och gå

Det är inte bara för humöret, energinivån och aptitregleringens skull, som det är bra om du tar en promenad en gång i timmen. När man sitter minskar blodflödet till benen. Det ökar risken för blodproppar i benen och ökar fettinlagringen i blodkärlen. 

Dessutom visar studier att personer som sitter stilla 8–9 timmar per dag, har större risk risk att drabbas av allt från diabetes och övervikt till depression, om man jämför med personer med mer aktiva jobb. Den risken kan i stort sett elimineras helt om man går några minuter varje timme.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig