© Colourbox

Dammtorka och städa varje vecka

Här är tips på vad man kan göra för att undvika sådana besvär. Håll kvalstren i schack Kvalster är små spindeldjur som lever i miljöer med hög luftfuktighet - t.ex. i sängar. Byt helst sängkläder var fjortonde dag och vädra sängkläderna innan du bäddar. Madrassen och huvudkudden bör tvättas 2-4 gånger per år i 60 grader och torkas i torktumlaren. Använder du bäddmadrass bör den också tvättas varje eller varannan månad. Dammtorka och städa varje vecka

20 maj 2010

Här är tips på vad man kan göra för att undvika sådana besvär.

Håll kvalstren i schack

Kvalster är små spindeldjur som lever i miljöer med hög luftfuktighet - t.ex. i sängar. Byt helst sängkläder var fjortonde dag och vädra sängkläderna innan du bäddar. Madrassen och huvudkudden bör tvättas 2-4 gånger per år i 60 grader och torkas i torktumlaren. Använder du bäddmadrass bör den också tvättas varje eller varannan månad.

Dammtorka och städa varje vecka

En lång rad kemikalier binder sig till damm och smuts, och därför bör du städa minst en gång i veckan. Om du förvarar saker i lådor och skåp blir det lättare att hålla rent än om sakerna ligger utspridda. Hårda golv och friliggande mattor är också lättare att hålla rena från kvalster än heltäckningsmattor. Dammsug också datorn, teven och annan elektronik regelbundet.

Gör rent efter hunden

Har du ett eller flera pälsdjur inomhus bör du ta fram dammsugaren och skurtrasan flera gånger i veckan för att hålla spåren från husdjuren nere på en någorlunda hälsosam nivå. Allergener från hår, päls, urin och saliv är nämligen något av det som t.ex. hundar och katter lämnar efter sig och förorenar hemmet med.

Minska på rengöringsmedlen

Rengöringsmedel och luftrenare är exempel på produkter som innehåller många kemikalier i form av doft- och färgämnen. Köp i stället oparfymerade, miljömärkta produkter. Undvik helst också att använda sprayburkar eftersom de innehåller ämnen som lätt kan hamna i luftvägarna. Snåla överhuvudtaget in på rengöringsmedel - det räcker med en trasa urvriden i rent vatten för att få bort damm och lättare smuts.

Fem tecken på dålig inomhusmiljö

  1. Unken lukt

  2. Kondens på insidan av fönstren

  3. Damm och smuts på golv och möbler

  4. Sot eller mögelsvamp på väggarna

  5. Kalla, fuktiga väggar

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: