Solbränna När det gäller sambandet mellan solsveda och risken för hudcancer, så saknar det inte betydelse vilken del av kroppen som blir röd.© iStockphoto

Undvik SOLSVEDA på denna kroppsdel

Risken för män att drabbas av hudcancer ökar betydligt om en viss kroppsdel blir kraftigt solbränd.

1 juni 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Är du man bör du kanske behålla t-shirten på dig även om det är varmt och solen steker från en klarblå sommarhimmel. Överkroppen och speciellt ryggen är nämligen ett särskilt farligt ställe att bränna sig på för den manliga delen av befolkningen.

Att bränna sig på ryggen gör nämligen att risken för malignt melanom, vilken är den allvarligaste formen av hudcancer, blir större jämfört med om man bränner sig på andra delar av kroppen.

Det visar en ny studie från Harvard, där forskarna har tittat på data från 87 000 kvinnor och 33 000 män. De studerade sambandet mellan kraftig solsveda och utvecklingen av olika former av hudcancer senare i livet.

Solsveda på ryggen är farligare för män

Resultatet visade att män som fått kraftig solsveda på ryggen – även om det bara varit vid ett enda tillfälle – var mer än dubbelt så benägna att utveckla malignt melanom jämfört med de män som aldrig hade bränt sig i solen.

De män som hade bränt sina ben, ansikten eller armar hade också en större risk för att utveckla malignt melanom, men inte alls i lika hög grad som de som hade bränt sig på ryggen.

Enligt forskarna kan det bero på att ryggen inte utsätts för lika mycket sol som t.ex. ansikte, ben, armar och händer, och därför är ryggen mer utsatt.

Studien visade att tendensen till en ökad förekomst av malignt melanom efter kraftig solsveda på ryggen var tydligare hos män än hos kvinnor.

Källa: American Journal of Epidemiology, Men’s Health

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: