Motion. Alla former av svettiga motionsaktiviteter är bra mot cancer. Om du tränar intensivt 3–4 gånger per vecka så förebygger du prostatacancer.© Daniel Mackie/Getty Images

Så förebygger du cancer i underlivet

Det är alltid bra att vara på den säkra sidan. Det gäller även underlivet. Om du dessutom motionerar och äter rätt kan du klara dig undan två allvarliga manssjukdomar.

Ät rätt kost: Aktuell forskning visar att ett stort intag av råg, t.ex. via rågbröd, i kombination med motion kan verka förebyggande hos män som drabbats av prostatacancer i ett tidigt stadium.

I en undersökning fick deltagarna äta 175 gram fullkornsråg i sin renaste form varje dag. Det motsvarar hela sju skivor rågbröd med minst 60 procent rågkärnor.

Vissa undersökningar visar att kalcium istället kan öka risken för prostatacancer; det är dock inte bekräftat. Mycket tyder på att det främst är koncentrerat kalciumtillskott som gör att risken ökar.

Andra studier antyder att brist på D-vitamin kan öka risken. Om man äter fisk ofta kan man istället minska risken för

cancer

i blåshalskörteln – i synnerhet om man också äter tomater, kål, broccoli, lök och sojaprodukter och dricker grönt te.

Håll vikten: Forskarna är inte ense, men i vissa vetenskapliga undersökningar kopplas övervikt samman med en ökad risk för att utveckla prostatacancer. Överviktiga har mer så kallat fritt testosteron och en högre nivå av så kallat IGF-1- hormon, vilket ökar risken för prostatacancer.

Sambandet kan dock också bero på att övervikt ökar risken för att utveckla diabetes, vilket i sin tur ökar risken för prostatacancer.

Undersök dig: Det är lättast att undersöka testiklarna när man duschar och är intvålad. Man bör även undersöka bitestiklarna som sitter bredvid testiklarna. De är vridna och känns mjukare. Gå till en läkare om du känner en knuta eller om en testikel är hård, svullen eller öm.

Drabbas dock inte av panik om du känner något. Oftast handlar det om godartade förändringar – till exempel vätska eller en kärlknuta. Men låt för säkerhets skull en läkare avgöra vad det är.

Motionera: Undersökningar visar att män som motionerar är bättre skyddade mot prostatacancer än andra. Orsaken är dels att motion stärker immunförsvaret, dels att testosteronmängden sjunker när man tränar mycket – höga testosteronnivåer ökar nämligen risken för att utveckla prostatacancer.

Motion gör också att det blir lättare för cellernas DNA att reparera sig själva, vilket förhindrar många av dem från att utvecklas till cancerceller. Motion är också bra för immunsystemets s.k. naturliga mördarceller som skyddar mot cancercellerna.

Hur mycket träning som behövs går inte att säga, men en del tyder på att det behövs 3–4 högintensiva träningspass per vecka.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: