Vitt bröd-förbud! Ät mindre franskbröd, hamburgerbröd och pizza – välj i stället livsmedel med mycket råg, t.ex. fullkornsrågbröd.© Daniel Mackie/Getty Images

Sa du cancer i ...

Fortsättning från föregående sida...Under ledning av professor Michael Borre fortsätter man nu undersöka hur kombinationen av kost rik på råg, samt regelbunden motion, påverkar cancer i blåshalskörteln – eller prostatan som den också kallas. De första resultaten visar att kombinationen kan få prostatacancer i sitt tidiga stadium att gå tillbaka. – Vi har sett att de så kallade PSA-värdena, vilka indikerar om man har prostatacancer, sjunker till nivåer där man inte längre anses vara sjuk, säger Michael Borre.

Fortsättning från föregående sida...

Under ledning av professor Michael Borre fortsätter man nu undersöka hur kombinationen av kost rik på råg, samt regelbunden motion, påverkar cancer i blåshalskörteln – eller prostatan som den också kallas. De första resultaten visar att kombinationen kan få prostatacancer i sitt tidiga stadium att gå tillbaka.

– Vi har sett att de så kallade PSA-värdena, vilka indikerar om man har prostatacancer, sjunker till nivåer där man inte längre anses vara sjuk, säger Michael Borre.

Ännu törs han inte säga om råg i kosten och regelbunden motion helt kan förebygga prostatacancer. Men motion och nyttig kost har visat sig ha en förebyggande effekt för många andra cancerformer.

– Vi vet att motion stärker immunförsvaret, som i sin tur ger ett bra skydd mot cancer. Vi vet också att råg och fullkorn i kosten förhindrar snabba blodsockerhöjningar och har en positiv effekt på insulinbalansen, vilket också är bra när det handlar om att motverka cancer. Kanske är det vissa ämnen i rågen som ger den positiva effekten, säger Michael Borre.

Under 2013 kommer drygt 10 000 svenska män att få diagnosen prostatacancer – och nästa år kommer den siffran säkert vara ännu högre. Enligt Cancerfonden har antalet diagnostiserade fall nämligen ökat kraftigt de senaste åren.

Ökningen behöver dock inte bara bero på att många fler män får sjukdomen; den kan också till viss del förklaras av att fler män genomgår regelbundna PSA-tester.

Fortsätt till "Fakta om prostatacancer".

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: