© Colourbox

Prostatans funktion

Prostatan kallas också blåshalskörteln. Den är två cm i diameter och lika stor som en kastanj. Körteln sitter rakt under urinblåsan och löper hela vägen runt urinröret. Prostatan spelar en avgörande roll för vår fortplantningsförmåga. Körteln producerar nämligen den vätska som ska transportera sädescellerna genom urinröret och hela vägen upp till ägget i kvinnans äggledare.

19 maj 2010

Prostatan kallas också blåshalskörteln. Den är två cm i diameter och lika stor som en kastanj. Körteln sitter rakt under urinblåsan och löper hela vägen runt urinröret.

Prostatan spelar en avgörande roll för vår fortplantningsförmåga. Körteln producerar nämligen den vätska som ska transportera sädescellerna genom urinröret och hela vägen upp till ägget i kvinnans äggledare.

Allvarliga fall av prostatacancer kan göra att det krävs operation, strål- eller frysbehandling. Och eftersom nervtrådarna i området lätt kan skadas, finns det stor risk att ingreppet försämrar fortplantningsförmågan.

Man bör söka läkare om man har:

Blod i urinen

Blod i sädesvätskan

Minskande eller bristfällig sädesmängd

Besvär med att sätta i gång med att urinera

Slapp stråle och frekvent vattenkastning på natten

Ihållande smärtor

Blåskatarrr

Problem med att få stånd

Okontrollerbart tvång till vattenkastning

Flera av de symptom som är vanliga vid prostatacancer kan också finnas vid andra och mindre allvarliga problem. Så även om man alltid bör söka läkare så snabbt som möjligt om man misstänker att något är fel behöver det alltså inte bli frågan om någon cancerdiagnos.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: