1. Ät mindre chips och pommes frites Ämnet akrylamid bildas när matvaror som innehåller både stärkelse och aminosyran asparagin, bakas, steks, grillas eller friteras i mer än 120 °C. Ju högre temperatur maten tillagas i och ju längre uppvärmningstiden är, desto högre blir innehållet av akrylamid. Ämnet är mycket omdiskuterat och tros vara cancerframkallande och finns bland annat i bröd, chips, pommes frites, kakor och kaffe. Akrylamid omvandlas delvis i kroppen till glycidamid, som kan skada vårt dna och leda till cancer. Det råder dock fortfarande stor osäkerhet om i vilken utsträckning akrylamid i kosten påverkar hälsan. Det finns mycket som är bra med havregryn, fullkornsrågbröd och andra fullkornsprodukter, så det finns inget skäl att undvika dem. Däremot gör akrylamiden att man bör äta mindre chips, pommes frites och kakor.
2. Förvara frukt i rumstemperatur Frukten bevarar mer cancerförebyggande ämnen om den förvaras i rumstemperatur jämfört med i kylskåp, visar amerikanska studier. Särskilt antioxidanter som betakaroten och lykopen håller sig bättre i rumstemperatur. De finns i synnerhet i vattenmelon, tomat och röd paprika.

3. Välj rätt levande ljus En del levande ljus ryker och sotar när de brinner. Flamman avger en rad farliga ämnen som t.ex. ftalater, sot och tjära samt kvicksilver och andra tungmetaller. Det kan precis som rökning och dieselångor leda till cancer och lungsjukdomar. Ett litet värmeljus är mindre farligt än ett ljus i en ljusstake. Ljus med guldfärg, glitter, tryck eller särskilda dofter ger ifrån sig mer farliga ämnen. På senare år har det kommit Svanenmärkta ljus som är mycket bättre eftersom de innehåller rent stearin i stället för den vanligare oljeprodukten paraffin som kan ge både en växthuseffekt och andra klimatproblem.
4. Sov i mörker Hypofysen i hjärnan bildar hormonet melatonin, som dels reglerar sömn-/vakenrytmen, dels skyddar mot olika cancerformer. Men melatonin bildas bara i mörker och produktionen avstannar direkt när det blir ljust ute eller när lyset tänds. Man bör ha det så mörkt som möjligt i sovrummet för att melatoninbalansen inte ska rubbas. Tänd inte ljuset om du måste upp och kissa på natten, det räcker nämligen med en liten ljusstrimma för att bromsa melatoninutsöndringen. Använd ev. lampor med ett rödaktigt ljus nattetid. Studier med kvinnor som jobbar skift visar att melatoninproduktionen störs och att risken för att få cancer i brösten, livmodern och tjocktarmen ökar.
5. Drick öl och vin Enligt en studie från Queen's University i Belfast bidrar öl, vin och cider i måttliga mängder till att bekämpa bakterien Helicobacter pylori i magsäcken. Denna bakterie kan i vanliga fall orsaka magsår och troligen också magcancer. Mängden alkohol motsvarar 24–48 cl rödvin i veckan, så det handlar om rätt små mängder. Alkohol är dock som ett tveeggat svärd eftersom risken för vissa cancerformer ökar om man dricker motsvarande 8 cl rödvin per dag. Större mängder alkohol ökar risken för cancer i munnen, halsen och levern. Dricker du alkohol bör det därför vara i små mängder.

6. Ät mindre socker Snabba kolhydrater i t.ex. bröd, godis, pasta och pizza gör att blodsockret rusar i höjden. För att få ned sockerhalten igen fylls blodet med massor av insulin och det besläktade hormonet IGF. Höga IGF-nivåer misstänks kunna leda till cancer. Insulin lagrar också in farligt inflammatoriskt fett i magen, vilket ökar risken för flera cancerformer i bl.a. tjocktarmen. En del hävdar också att socker fungerar som gödning åt växande cancerceller eftersom deras ämnesomsättning är i behov av socker. Det är dock inte vetenskapligt bevisat.
7. Minska på saltet Salt har länge stått i skamvrån eftersom det kan ge högt blodtryck. Men salt misstänks också för att kunna orsaka cancer i magsäcken. Det är en särskilt elakartad cancerform eftersom den ofta upptäcks sent i förloppet. Saltproblemet löser man inte bara genom att ställa undan saltströaren. Över 70 procent av saltintaget kommer från livsmedel som bröd, pålägg, färdigrätter och ost. Det är alltså dolda saltfällor som livsmedelproducenterna står för. Läs igenom innehållsdeklarationen och välj de saltfattigaste varianterna. Bestäm därefter själv hur mycket salt du strör över maten.
8. Marinera Köttet De höga temperaturerna på grillen skapar tyvärr en lång rad cancerframkallande ämnen av typen heterocykliska aminer, som skadar vårt dna och ökar risken för cancer i bl.a. tjocktarmen, bröstet, prostatan, bukspottkörteln och lymfsystemet. Forskare från American Institute for Cancer Research har dock lyckats påvisa att pensling av köttet med marinad gör att mängden cancerframkallande ämnen minskar betydligt även vid en direkt kontakt med elden. Gör en enkel marinad genom att blanda citronsaft och honung i olivolja med lite sojasås och senap. Alternativt kan du låta köttet marinera två timmar i vin eller öl. Skär också bort alla svarta skorpor med bränt eller förkolnat kött. Förkokning i en mikrovågsugn gör för övrigt att det bildas mindre cancerframkallande ämnen eftersom grilltiden då blir kortare.

9. Res på dig, Människa! Res på dig när du har möjlighet. Träna framför teven och utnyttja reklampausen till något förnuftigt, t.ex. till att städa eller hänga tvätten på tork. Eller ännu bättre: låt teven vara avstängd någon kväll ibland. För var 10 % längre tid du är inaktiv, så ökar nämligen cancerrisken med 6–10 % – bl.a. är tjocktarmen och lungorna särskilt utsatta. Tevetittandet är hälsofarligt på flera sätt eftersom det gör att man blir mer benägen att småäta i tevesoffan. Svensken tittar i genomsnitt på teve 21 timmar i veckan, och om man i stället ser på teve 23 timmar per vecka så ökar cancerrisken med hela 10 %. Det gäller oavsett om man tränar vid andra tidpunkter. Och även om träning skyddar mot cancer, så uppnår man inte den maximala hälsoeffekten så länge man inte undviker att sitta still långa perioder. Sittsjukan, som den kallas, ökar även risken för blodpropp och diabetes. På jobbet kan du lägga in aktiva pauser under arbetstiden och använda ett höj- och sänkbart bord m.m.