Hälsokaffe Det spelar ingen roll vilken sorts kaffe du dricker. Alla kaffesorter skyddar mot tarmcancer.© Colourbox

Kaffe skyddar mot tarmcancer

Kaffe har på senare år gått från att vara en hälsobov till att bli en superhjälte för hälsan. Senast pekar en studie på att en viss mängd kaffe per dag minskar risken för tarmcancer markant.

6 april 2016

Tarmcancer är en av de vanligaste cancerformerna härhemma.

Sjukdomen är den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige.

Men som tur är kan en vanlig vardagsvana minska risken markant för att man ska bli ännu en tråkig siffra i den statistiken.

Forskare vid University of Southern California har i en studie med drygt 9 000 personer kommit fram till att kaffe minskar risken för tarmcancer med upp emot 50 procent.

Det saknar dock inte betydelse hur mycket kaffe man häller i sig. Forskare upptäckte att 1–2 koppar per dag minskade risken med 26 procent.

Men är man en flitigare kaffedrickare än så och dricker minst 2,5 koppar kaffe per dag, så minskar risken istället med hela 50 procent.

Även koffeinfritt kaffe fungerar

Medan många av kaffets andra bra effekter hänger ihop med koffeininnehållet, så gäller inte det här.

Även koffeinfritt kaffe minskar risken för tarmcancer.

Enligt forskarna beror det på kaffebönans innehåll av antioxidanter och kaffets förmåga att kunna öka tarmens mobilitet.

Källa: Coffee consumption and the risk of colorectal cancer, Stephen Gruber et al., Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, doi: 10.1158/1055-9965.EPI-15-0924, published April 2016, abstract.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: