Illustration mand kigger ned i bukser
Kallsvettig. Det är lätt att börja kallsvettas när sjukdomar i underlivet kommer på tal. Kanske är det dags att göra en hälsokontroll?© Colourbox

Hur mår din prostata?

Har du koll på ditt underliv? Allt fler män drabbas av cancer i prostatan eller i testiklarna. Ny forskning visar dock att motion och rätt kost är viktigt.

8 november 2013 av Claus Sonne

Läkare bubblar sällan över av entusiasm när de ska kommentera nya former av cancerbehandling. Som regel är de oftast mycket försiktiga i sina uttalanden. Men en ny undersökning gör att överläkaren och professorn Michael Borre vid Århus universitet starkt tror på de nya forskarrönen.

– Våra forskningsresultat är överraskande positiva och så lovande att man nästan får gåshud, säger Michael Borre till Aktiv Träning.

Överläkarens entusiasm är goda nyheter för alla som blir vettskrämda bara av att höra ordet

cancer

. Och när det dessutom handlar om cancer i de delar av kroppen som styr potensen, testiklarna och prostatan, så är det naturligt att bli kallsvettig.

Gemensamt för dessa båda cancersjukdomar är att läkarna inte känner till orsaken till varför de uppstår.

Frånsett att testikelcancer främst drabbar yngre män, karaktäriseras sjukdomen av att den inte går att förebygga eftersom människan antas bära på anlagen redan från fosterstadiet. Chansen att bli botad är dock god.

Detsamma gäller för prostatacancer, mot vilken man själv kan göra en hel del i förebyggande syfte. Det första man kan göra är att börja löpträna. Dessutom bör man äta rätt kost, t.ex. välja fullkornsrågbröd istället för vitt bröd till måltiderna.

Kombinationen av rätt kost och högintensiv motion som löpning eller cykling minst tre gånger per vecka, kan alltså minska risken för att utveckla prostatacancer, visar ny forskning vid Århus universitetssjukhus.

Artikeln fortsätter på nästa sida...

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: