Antal fall: Ca 10 000 nya prostatafall upptäcks i Sverige varje år. Om en nära släkting, t.ex. bror/pappa och en farbror/morbror eller farfar/morfar har haft prostatacancer, så är risken åtta gånger högre att drabbas.
Dödligheten är dock relativt låg: risken för en 50-årig man att utveckla sjukdomen är i snitt 40 procent, medan risken för en man att dö av prostatacancer bara är fyra procent. Däremot är risken stor att sjukdomen kan leda till potensproblem.
Drabbar: Främst män över 50.
Orsak: Ännu okänd, men sjukdomen är i hög grad ärftlig.
Symptom: I det tidiga och påverkbara stadiet finns det inga symptom på sjukdomen, vilket gör det så mycket viktigare att låta sig undersökas med jämna mellanrum, gärna var 4–5:e år. Ett blodprov som visar PSA-värdet räcker dock inte som enda indikator – läkaren bör också fråga om du t.ex. måste urinera ofta eller om du har problem med läckage när du kissat.
Behandling: Prostatacancer kan behandlas med operation, strålbehandling, antihormonbehandling och kemoterapi. Behandlingsformen beror bl.a. på ålder och hälsotillstånd, hur utbredd sjukdomen är, samt en bedömning av för- och nackdelar med behandlingsformerna.
Prognos: Prostatacancer är den cancerform bland män som svarar för flest dödsfall. De flesta dör med och inte av sjukdomen.
Källa: Cancerfonden.
Fortsätt till "Fakta om testikelcancer".