© Colourbox

Fakta om prostatacancer

Antal fall: Ca 10 000 nya prostatafall upptäcks i Sverige varje år. Om en nära släkting, t.ex. bror/pappa och en farbror/morbror eller farfar/morfar har haft prostatacancer, så är risken åtta gånger högre att drabbas. Dödligheten är dock relativt låg: risken för en 50-årig man att utveckla sjukdomen är i snitt 40 procent, medan risken för en man att dö av prostatacancer bara är fyra procent. Däremot är risken stor att sjukdomen kan leda till potensproblem. Drabbar: Främst män över 50.

8 november 2013

Antal fall: Ca 10 000 nya prostatafall upptäcks i Sverige varje år. Om en nära släkting, t.ex. bror/pappa och en farbror/morbror eller farfar/morfar har haft prostatacancer, så är risken åtta gånger högre att drabbas.

Dödligheten är dock relativt låg: risken för en 50-årig man att utveckla sjukdomen är i snitt 40 procent, medan risken för en man att dö av prostatacancer bara är fyra procent. Däremot är risken stor att sjukdomen kan leda till potensproblem.

Drabbar: Främst män över 50.

Orsak: Ännu okänd, men sjukdomen är i hög grad ärftlig.

Symptom: I det tidiga och påverkbara stadiet finns det inga symptom på sjukdomen, vilket gör det så mycket viktigare att låta sig undersökas med jämna mellanrum, gärna var 4–5:e år. Ett blodprov som visar PSA-värdet räcker dock inte som enda indikator – läkaren bör också fråga om du t.ex. måste urinera ofta eller om du har problem med läckage när du kissat.

Behandling: Prostatacancer kan behandlas med operation, strålbehandling, antihormonbehandling och kemoterapi. Behandlingsformen beror bl.a. på ålder och hälsotillstånd, hur utbredd sjukdomen är, samt en bedömning av för- och nackdelar med behandlingsformerna.

Prognos: Prostatacancer är den cancerform bland män som svarar för flest dödsfall. De flesta dör med och inte av sjukdomen.

Källa: Cancerfonden.

Fortsätt till "Fakta om testikelcancer".

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: