© Colourbox

Bekämpa cancern vid middagsbordet

I dagsläget anser forskarna att rött kött, stora mängder animaliskt fett och mjölkprodukter kan öka risken för att utveckla prostatacancer.

19 maj 2010 av Claus Sonne

Misstankarna finns där, men det saknas ännu säkra bevis när det gäller kostens inflytande för huruvida vi utvecklar prostatacancer eller inte.

Det samma anser man gälla om man får i sig för stora mängder kalcium från mjölkprodukter – men även via kosttillskott – så att man kommer upp i en daglig dos som är långt över den rekommenderade. För att det ska finnas en ökad risk krävs det dock att man får i sig mer än två gram per dag, och det är nästan omöjligt utan ett kosttillskott.

Som tur är finns det också matvaror i köket som inte ger anledning till oro – många produkter kan också hjälpa dig i kampen mot prostatacancern. Även här handlar det om sannolika effekter; mycket tyder på att selen, D-vitamin samt gula och röda färgämnen i frukter och grönsaker kan förebygga prostatacancer och/eller förhindra sjukdomen från att sprida sig i kroppen. De röda och gula färgämnenas positiva effekt beror sannolikt på frukternas och grönsakernas innehåll av karotinoider, men även lykopen i tomater anses vara nyttigt.

Här hittar du de nyttiga ämnena

Selen: Finns i fisk, skaldjur, kött (särskilt i lever och njurar), mjölk, ost och ägg, samt i en del nötter. Paranöten innehåller t.ex. mycket selen.

D-vitamin: Finns i ägg och fet fisk som makrill, sardiner, sill, ål, lax och hälleflundra. Det bildas dessutom D-vitamin när solens strålar når fram till huden.

Gula och röda färgämnen: Finns i tomat, paprika, mango, rödbeta, morot, gul kiwi, äpple och plommon.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: