Menneskekrop figurer kræft
Onda celler. När din kropp angrips av cancerceller är det viktigt att din kropp är stark och att ditt immunförsvar har kraft nog att stå emot.© Kenneth Drabæk

10 effektiva skydd mot cancer - del 1

Din livsstil och dina dagliga val är ditt bästa skydd mot cancer.

11 november 2013 av Martin Kreutzer og Jannik Petersen

Om du lever hälsosamt kan du rusta upp ditt immunförsvar så att det blir bättre på att stå emot angrepp från de över 100 typerna av cancer som kan invadera och förstöra kroppens celler. Även dina gener har betydelse för om du drabbas av cancer, men det är viktigt att du själv gör en rejäl insats för att minimera risken.

1. Undvik rök och rusningstrafik

Förebygger särskilt: Alla typer av cancer. Stärker: Massor av frisk luft. Försvagar: Cigaretter och avgaser.

Tycker du att det är asocialt att lämna ett sällskap av rökare för att slippa undan röken? Faktum är att det är tämligen förnuftigt. Vart tredje dödsfall av cancer beror på aktiv eller passiv rökning. Om du röker eller dagligen utsätts för passiv rökning kan du göra din hälsa den ojämförligt största tjänsten genom att fimpa och ta dig ur rökdimman.

Avgaser och annan förorenad rök är också skadliga. Undvik därför att uppehålla dig i närheten av bilköerna i rusningstrafiken. Lägg dina löpturer i mindre trafikerade områden.

2. Skydda huden

Förebygger särskilt: Hudcancer och malignt melanom. Stärker: Solskydd och mat med E-vitamin. Försvagar: Sol och solarium.

Skydda särskilt huden på skidresor och under sommaren när du utsätts för stora mängder skadlig uv-strålning. Och strunta i solariet – det är lika illa. E-vitamin och betakaroten skyddar mot uv-strålning, så ät t.ex. morötter, spenat, mandlar och nötter.

3. Drick mer vatten och mindre öl

Förebygger särskilt: Cancer i mun, svalg, luftrör, matstrupe och lever. Stärker: Vatten och te. Försvagar: Öl, vin och sprit.

Du vinner riktigt mycket på att skära ner på alkoholen som är ytterst cancerframkallande. Överkonsumtion av alkohol innebär en skyhög risk för levercancer och möjligtvis även cancer i tjock- och ändtarmen. Man har även påvisat samband mellan hög alkoholkonsumtion och bröstcancer hos kvinnor.

De flesta av oss kan dock inte föreställa oss att helt avstå från vin och öl, så Socialstyrelsen har satt den övre gränsen för måttligt regelbundet drickande för män vid 14 standardglas i veckan och högst 4 standardglas samma kväll. Både öl, vin och sprit ökar risken för cancer eftersom det är själva alkoholen som är skurken.

Feströkare ska tänka till en extra gång innan de tänder ciggisarna. Alkohol förstärker nämligen tobakens cancerframkallande verkan. Vänj dig vid att dricka vatten och te för att släcka törsten, och spara ett par glas gott vin till ett festligt tillfälle. Men försök även undvika att alla mysiga stunder blir förknippade med alkohol.

Artikeln fortsätter på nästa sida...

De 5 vanligaste cancerformerna

Cirka 9 000 män får varje år diagnosen prostatacancer, vilket gör cancerformen till Sveriges vanligaste. Här listar vi hur stor andel de fem vanligaste cancerformerna bland män utgör.

Prostatacancer 32,8 % Tjocktarms- och ändtarmscancer 11,6 % Hudcancer exklusive malignt melanom 10,0 % Urinvägscancer 6,4 % Lungcancer 6,3 %

Source #Nationalencyklopedin

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: