© Unsplash

Bättre kontroll över ekonomin = bättre välbefinnande

Många människor upplever stress och oro över skulder och räkningar som måste betalas. Att gå runt och må dåligt över sin ekonomi är inget någon människa mår bra av. Faktum är att det har en närmare koppling till vårt välbefinnande än vad många kanske tror.

22 februari 2023

Att få kontroll över sin ekonomi är därför helt enkelt ett sätt att må bättre, i kombination med motion, att äta rätt, och så vidare. Men låt oss fokusera på de små revideringar du kan göra för att få bättre kontroll över din ekonomi och förbättra ditt välbefinnande!

Kartlägg din befintliga ekonomiska situation

Det första (och faktiskt mest krävande) steget är att få en bild av din ekonomi: hur mycket drar du in varje månad? Vart går dina pengar? Det kommer att vara mycket användbart för dig att svara på sådana frågor, eftersom du då kommer att upptäcka luckor i din ekonomi som du kan arbeta på att förbättra.

Du har förmodligen krediter och/eller lån, och de är bra att börja resan med att återfå kontrollen över dessa. Om du inte kan betala tillbaka allting på en gång kan du överväga att konsolidera skulderna genom att låna pengar utan UC och göra återbetalningarna mer överkomliga. Då kan lånet agera samlingslån och på så sätt har du ett större belopp att återbetala till en enda ränta snarare än flera olika. Fördelen med att låna utan UC är att ansökningen inte registreras i Upplysningscentralens register, och därmed påverkas dina framtida lånemöjligheter inte lika mycket.

Det är viktigt att du noga överväger för- och nackdelar med ett eventuellt lån innan du ansöker om ett. Bestämmer du dig för att låna pengar är det dessutom en bra idé att först bedöma ditt kreditvärde. Ett starkt kreditvärde ökar nämligen chanserna för att få en lägre ränta, vilket är ett måste om lånet ska kunna gynna dig.

Kom igång med sparandet en gång för alla

Att låna pengar för att få kontroll över dina utgifter är en sak, men om det dessutom innebär att du har pengar över i slutet av månaden är det en bra idé att komma igång med sparandet så snart du kan. Det spelar ingen egentlig roll om du sparar några hundralappar eller flera tusen kronor i månaden. En god ekonomi kräver bara att du lägger undan lite varje månad, både för nödsituationer och för framtida drömmar.

Budget, budget, budget!

Nyckeln till en sund personlig budget, hur tråkigt det än må låta, är en budget! Att budgetera och ändra dina månatliga utgifter kan göra stor skillnad för din ekonomi och därmed också för din mentala hälsa. Att känna sig säker på att du har råd att betala alla dina skulder gör underverk för din själ!

Men vad ska en budget innehålla egentligen? Jo, egentligen allting som du lägger pengar på. Det smartaste är att dela upp utgifterna i två kategorier: fasta och rörliga. De fasta utgifterna står för de utgifter som förblir cirka densamma varje månad, som hyra, mat, försäkringar och lån. De rörliga kostnaderna står för de utgifter som varierar från månad till månad, men som du ändå behöver ett maxtak på, som nöjen och konsumtion.

Må bättre med en sund privatekonomi

Genom att få bättre koll på lån och räkningar, börja spara och inte minst budgetera kommer du också att kunna känna dig lugnare och må allmänt bättre. När du vet att du har sparpengar för nödsituationer, eller vet att du har en tillräckligt stabil ekonomi för att återbetala lån i tid, kan du undvika ekonomisk stress och ångest och istället luta dig tillbaka, slappna av och blicka framåt!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: