BARA här gäller femsekundersregeln

Få reda på när det går bra att äta mat som du tappat på golvet – och när det INTE är det.

19 september 2016 av Anna Sjöström / I FORM

Finns det något mer irriterande än att tappa en syltmacka på golvet – givetvis med syltsidan nedåt? Nix. Inte minst för att då uppstår dilemmat om femsekundersregeln gäller eller inte. Men nu kan ny forskning göra dig klokare på vad du ska göra när det händer.

Bakterierna älskar fuktiga matvaror Nya studier från Rutgers University i New Jersey har undersökt hur mycket belägg det finns för femsekundersregeln. Resultaten visar att bakterieöverförseln påverkas starkt av hur fuktig själva matvaran är samt det underlag som matvaran kommer i kontakt med.

Det betyder alltså att matvaror som exempelvis vattenmelon snabbare får bakterier på sig, som förökas ytterligare om underlaget är en blank yta. I vissa sammanhang sker skadan på bara en sekund – och då är det bara att plocka upp din vattenmelonskiva och slänga den i skräpet.

Här gäller regeln Däremot kan du gott räkna med femsekundersregeln om du exempelvis tappar en vingummibjörn på din matta. För även om många av oss tror att en golvmatta är en riktig grogrund för bakterier, så har detta underlag faktiskt längst bakterieöverföringstid.

En god tumregel är därför: tappar du en fuktig matvara, som exempelvis en syltmacka, så ska du inte räkna med femsekundersregeln. Men tappar du däremot en torrare matvara så behöver du inte vara rädd för att snabbt plocka upp den och äta den.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många motionslopp siktar du på att delta i under det här året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig