© Istock

Åtta saker du BÖR göra innan klockan 08.00

En produktiv vardag börjar på morgonen, och om du kör igång lite tidigare än normalt så kan du få en perfekt start på dagen. Här är åtta tips för en bra morgon!

18 juni 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Morgonen är definitivt inte dagens höjdpunkt för alla. Att tvingas kliva upp i ottan trots att man fortfarande är rejält trött, och stressa på med alla nödvändiga morgonritualer, gör nog att många helst vill krypa till kojs igen. Men med åtta enkla ritualer, som ska utföras innan klockan 08.00, så kan du få en mycket bättre start på dagen.

1. Få minst sju timmars sömn

En bra nattsömn är viktig för en bra hälsa. Bra sömn bidrar även till ett längre liv, ökad kreativitet, bättre minne och fokus, samt mindre risk för att råka ut för olyckor.

2. Undvik att svara på mail eller vara aktiv på sociala medier

Man tror att så många som 80% av befolkningen läser sina mail eller sina profiler på sociala medier inom de första 15 vakna minuterna. På så sätt börjar man dagen reaktivt i stället för proaktivt, och det kan gå ut över det kreativa tänkandet under resten av dagen.

3. Meditera i 5–15 minuter

I stället för att du läser om vad som har skett på natten är det bättre att du letar upp en lugn plats, andas in djupt genom näsan, håller andan ett par sekunder och därefter andas ut genom munnen. Det gör dig mer fokuserad på dagens alla uppgifter.

4. Skriv ned ditt mål

Ta fram en anteckningsbok och skriv kortfattat ned dina mål både för dagen och på längre sikt. Det kommer att hjälpa dig både medvetet och omedvetet att sträva efter att uppnå dessa mål.

5. Motionera

Motionera redan på morgonen så kommer din kropp att utsöndra mer av signalsubstansen dopamin. Dopamin är ett må-bra-hormon som gör att du också kommer att jobba mer måinriktat och koncentrerat resten av dagen.

6. Välj träningsunderhållning med omsorg

Om du byter ut din träningsmusik mot mer upplysande ljudböcker eller podcasts, så får du ut dubbelt så mycket av din träningstid.

7. Ta en kall dusch

Att duscha eller bada i kallt vatten är bra för hälsan. Det boostar bland annat matsmältningen och blodcirkulationen samt ökar ämnesomsättningen.

8. Ät protein

Proteinrik mat håller dig mätt länge och du får en stabil blodsockernivå. Se därför till att fylla på med nötter, kött, ägg och frön från morgonen.

Totalt sett kommer denna morgonritual, som tar mellan 60 och 90 minuter, att ge dig en produktiv dag och en positiv inställning till dagens utmaningar!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: