Ät ost: Lev längre – och stärk hjärtat

Om ost är nyttigt eller inte har diskuterats i många år. Men precis som när det gäller choklad, kaffe och rödvin, så visar det sig nu att ost påverkar hälsan positivt på flera sätt!

29 november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

I många år har en grundregel varit att allt som är gott också är onyttigt ... Nu har dock forskarna som tur är fått upp ögonen för att många smakfulla livsmedel också har en positiv effekt på vår hälsa! Och nu har turen kommit till osten.

Ostätare lever längre

Det är inte lätt alla gånger att hålla koll på riktlinjerna för vad som är nyttigt, och vad som är onyttigt. Många av de livsmedel som vi är vana vid att hålla igen lite med, visar sig nu ha en positiv effekt på vår allmänna hälsa.

Det gäller också ost, som tidigare har associerats med högt blodtryck orsakat av det höga fettinnehållet. Men en studie visar nu att ost ev. kan göra att man lever längre. Skälet till detta kan finnas i kemikalien spermidine, som finns naturligt i lagrad ost.

En österrikisk forskargrupp gav spermidine till försöksråttor, och det gjorde att djuren både levde längre och fick bättre hjärthälsa. Forskningsstudien publicerades i tidsskriften Nature Medicine.

Läs också: Vill du behålla din vikt, eller vill du gå ned i vikt? Använd vår kaloriräknare och se hur många kalorier du behöver under en dag.

Ost: Mer forskning behövs

Det finns fortfarande behov av att ta reda på om resultaten också gäller för människor – samt hur stort det optimala ostintaget är.

En tidigare enkät bland 800 italienare ger dock forskarna positiva förväntningar. Där visade det sig nämligen att de som uppgav att de hade intagit stora mängder av kemikalien, hade hela 40 procent mindre risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Även risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar var mindre hos de personerna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: