Förmågan att bryta ner laktos är något som alla människor har vid födseln, eftersom bebisar måste kunna tillgodogöra sig näringen från bröstmjölken. Men när vi åldras tappar många förmågan att bilda laktas, enzymen som hjälper oss att bryta ner mjölksocker i tarmen.
Globalt räknar man med att drygt 70 procent av befolkningen är laktosintolerant, men i norra Europa sticker vi ut rejält. Enligt Livsmedelsverket är endast mellan 4-10 procent av alla svenskar laktosintoleranta. Det beror på en genetisk mutation, en förändring i arvsmassan, som spridits i befolkningen och gjort så att de flesta av oss behåller förmågan att bryta ner laktos även i vuxen ålder.
Att människor i Norden är bättre på att bryta ner laktos än världen i övrigt beror troligen på att vi ända sedan jordbrukets begynnelse har varit beroende av diverse mjölkprodukter för att överleva, i större utsträckning än på andra platser i världen.
I framtiden kommer antalet laktosintoleranta i landet troligen att öka, eftersom vi har sett en stor invandring från länder där det är vanligare att sakna den genetiska mutationen. Mycket pekar dock på att Sverige kommer att fortsätta sticka ut i statistiken en lång tid framöver.
För den som är laktosintolerans kan det yttra sig genom symtom som:
- Orolig och/eller uppsvälld mage
- Diarré
- Magknip
Laktosintolerans finns i tre olika former:
Primär laktosintolerans är den vanligaste formen av laktosintolerans och börjar oftast märkas i tonåren. Under barndomen har man då förmågan att bryta ner mjölksocker, men den förmågan avtar i takt med att man åldras. Det beror alltså på att produktionen av laktas avtar. Till slut har vi inte tillräckligt med laktas för att bryta ner laktosen vi får i oss av produkter som innehåller mycket mjölksocker, som ren mjölk.
Vid primär laktosintolerans är det vanligt att man inte får några symtom av produkter som innehåller mindre mängder mjölksocker, som hårdost, yoghurt smör och margarin med smörfett.
Tillfällig laktosintolerans kan uppstå vid en skada på tunntarmen. Om slemhinnan skadas kan förmågan att bilda laktas tillfälligt försämras och man utvecklar en laktosintolerans. När skadan har läkt kan man återigen äta laktos utan problem.
Medfödd laktosintolerans är en mycket ovanlig åkomma och innebär att kroppen inte kan bilda laktas alls. En medfödd laktosintolerans räknas till skillnad från de två andra formerna som en sjukdom och den överförs genetiskt. Barn som drabbas måste äta mat med så lite mjölksocker som möjligt under resten av livet.
Att få en diagnos från vården för att utesluta eller bekräfta laktosintolerans kan ta tid, ibland flera år. Ofta går det att börja med en uteslutning av produkter som innehåller laktos, för att se om tillståndet i magen förbättras.
En snabbare metod är att genom ett DNA-test se ifall du har den genetiska variationen som kan ge upphov till laktasbrist.
Dynamic Code – ett svenskt företag med huvudkontor i Linköping – har utvecklat smidiga och diskreta tester för laktosintolerans, som ger svar inom endast fem dagar. Dessutom kan du utföra testet hemma. Med 99,5% säkerhet, samma siffra som ett test utfört hos en läkare, får du veta om du är en av människorna som saknar förmågan att bryta ner laktos.
Om testet visar att du är laktosintolerant kan Dynamic Code hjälpa dig vidare med specialistrådgivning tillsammans med sina digitala samarbetspartners, som ger dig kostplaner och allmänna tips.