Äldre man och barn vandrar i skogen.
Varje ålder har sin styrka.© iStock

När i livet är du som bäst?

Vetenskapen har ännu en gång sagt sitt. Du är starkast som 25-åring och springer maraton snabbast när du närmar dig 30, men vad har mer avslöjats?

10 november 2019 av Redaktionen

Har du planer på att löpa maraton, bli starkare eller vinna Nobelpriset? Då är det enligt forskarna störst sannolikhet att du lyckas infria dina mål vid någon av dessa åldrar. 

Forskningen kan ge svar på allt – bara det finns tillräckligt med data. Därför kan vi nu avslöja hur gammal du behöver vara för att du ska lyckas åstadkomma vissa saker i livet. 

7 år: Lär dig ett språk

Vissa experter säger sju år, andra säger åtta år, men de flesta experter är eniga om att det är lättast att lära sig ett nytt andraspråk innan man kommer in i puberteten. 

Kvinna sedd bakifrån sträcker ut musklerna på stranden.
Stark kropp.

Dina muskler är som starkast när du är 25 år.

© iStock

25 år: Starka muskler

Musklerna är som starkast när du fyllt 25, och de behåller styrkan någorlunda i 10–15 år innan du måste börja anstränga dig rejält för att behålla den.

27-29 år: Snabb som en blixt

Spanska forskare har följt 45 000 löpare i New York Marathon och upptäckt att de snabbaste tiderna sattes av 27-åriga män. Bland kvinnorna sprang 29-åringarna snabbast.

Löparbana med fötter som springer från start.
Snabbt ut ur startblocken.

Du har störst chans att nå din maxhastighet när du närmar dig 30.

© iStock

31 år: Schackmästare

Genom att jämföra resultaten bland 96 stormästare i schack har forskare räknat ut att schackspelare är bäst som 31-åringar. Den norska värl dsmäs taren Magnus Carlsen kommer alltså att bli ännu bättre under de närmaste tre åren.

40 år: Nobelpris inom räckhåll

Enligt en studie från The National Bureau of Economic Research är sannolikheten att man ska vinna ett Nobelpris som störst när man har fyllt 40 år.

69 år: Humöret på topp – igen

En tysk studie visar att personer är mest tillfreds med sina liv som 23-åringar. Därefter sjunker kurvan – tills i 69-årsåldern då kurvan når toppen igen.

Äldre par därhemma håller om varandra och ler.
Bättre med åldern.

Det psykiska välbefinnandet skulle, för vissa i varje fall, kunna vara som bäst på gamla dar.

82 år: Psykiskt stark

I en rapport som publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences, har forskare bett personer i olika åldersgrupper att bedöma sitt eget mentala välbefinnande. Det visade sig att gruppen med 82–85-åringar mådde psykiskt bäst.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: