Håll koll på testosteronet

Vill du bevara din muskelstyrka, sexlust och mentala skärpa långt upp i åren? Håll i så fall koll på ditt testosteronvärde livet ut

4 maj 2016 av Mette Trudsø

Hör du till dem som anser att testosteronvärdet bara är intressant för muskelbyggare som fokuserar på sina överarmsmuskler? I så fall har du fel. Testosteronnivån är nämligen a och o för hälsan och helt avgörande för en rad viktiga funktioner i kroppen – oavsett vem du är och hur mycket du tränar. Det manliga könshormonet hjälper bland annat till att öka muskelmassan, förebygga kulmage och hängande bröst samt att bilda levnadsdugliga spermier. Och en tillräckligt hög testosteronnivå är en förutsättning för att man ska kunna bevara en bra benstyrka, ett bra sexliv och en skärpt hjärna när man åldras.

Många män känner dock inte till att deras testosteronvärde sjunker rätt mycket med åldern och att detta kan gå ut över både hälsa och livskvalitet. En studie utförd av Bayer Health Care 2013, visar t.ex. att 64 procent av alla svenska män inte kände till begreppet testosteronbrist. Vad denna okunskap beror på är svårt att sia om, men möjligen kan det vara så att ämnet i sig har hamnat lite i skymundan bland forskare på våra breddgrader. Både forskning och behandling på området är eftersatt, menar Stefan Arver, överläkare och forskare på Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset. Testosteron är av någon anledning ett kontroversiellt och mytomspunnet hormon, sa Arver nyligen till Sveriges Radio. Han har i åratal påpekat att det finns ett stort mörkertal av män med låga testosteronvärden. Själv tror han att den siffran är 15 procent av alla män.

Lyssna på kroppen Flera undersökningar från exempelvis USA, Australien och Danmark har visat att testosteronvärdet generellt hos män har sjunkit de senaste 20 åren. Och när man dessutom vet att halten aktivt testosteron i blodet sjunker naturligt med 1–3 procent per år från 35–40-årsåldern, är risken förhållandevis stor att många män kommer att drabbas av en märkbar testosteronbrist. Hur vet man då om man ligger i riskzonen? Svaret är att det gäller att lyssna på kroppens signaler och ta dem på allvar. Om man t.ex. kännner sig helt slut efter ett träningspass som för inte så länge sedan kändes lätt som en plätt, eller om man inte upplever att man utvecklas trots en längre tids progressiv träning, så kan det vara ett tecken på att man förlorat en del muskelstyrka – vilket är ett symtom på testosteronbrist. Andra symtom är mindre sexlust och färre spontana erektioner, sämre skäggväxt samt benskörhet.

Ett lågt testosteronvärde kan dessutom visa sig i form av konstant trötthetskänsla och orkeslöshet, man kanske är mer lättirriterad och aggressiv än tidigare, eller så känner man sig allmänt lite nedstämd. Man kan kan också få svårt att sova. Kroppssammansättningen kan också påverkas. Med ålderns rätt bildas mer fett runt buken hos många män, och den klassiska ”kulmagen” beror ofta på att man både är mindre fysiskt aktiv och äter och dricker mer. Men den klassiska kulmagen kan också vara ett tecken på att testosteronvärdet är lågt.

Tillskott eller inte Lyckligtvis kan man göra en hel del själv för att förebygga testosteronbrist och de problem det kan leda till. Och som så ofta när det gäller hälsa är receptet regelbunden motion och hälsosamma kostvanor. Om du har svåra symptom på testosteronbrist bör du däremot besöka en läkare, som via ett blodprov kan konstatera hur det förhåller sig. Om det visar sig att du har brist på hormonet, kan en behandlingsperiod bli aktuell. Om detta råder det dock stor oenighet i forskningsvärlden. Vissa menar att det ska vara fråga om sjukdom eller t.ex. skadade testiklar, innan man ger en individ tillskott. Andra anser att det räcker om mannen i kombination med en mätbar testosteronbrist har en nedsatt livskvalitet i form av till exempel ett kraftigt försämrat sexliv. Samtidigt har det under många år förts en debatt bland forskare om huruvida testosteronbehandling kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det avvisades emellertid nyligen av professor Abraham Morgentaler och hans forskarlag vid Harvard Medical School.

Stefan Arver tillhör dem som inte tycker att man utan vidare ska acceptera en sjunkande testosteronnivå som en naturlig följd av att man blir äldre – och han avvisar att läkarkontrollerade doser av testosterontillskott skulle leda till biverkningar som t.ex. ökad aggressivitet. Samtidigt betonar han att män med normala testosteronnivåer inte bör ta testosterontillskott för att exempelvis öka sin virilitet. Det fungerar nämligen inte. Om ett normalt testosteronvärde blir högre händer inget alls med invididens sexlust. Om man däremot har hormonbrist kan det göra en dramatisk skillnad. Men om man ökar normala testosteronnivåer till det dubbla eller tredubbla så händer ingenting, förklarar forskaren.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: