Håll igång. Hälsovinsterna är många för den som prioriterar träning mitt i livet.

© iStockphoto

Fyra bra skäl till att komma i form nu – innan det är för sent

Din kropp kommer att tacka dig om du börjar motionera innan du blir gammal.

12 maj 2019 av Hans Westhausen Gottlieb

Om du håller dig aktiv genom att motionera i ungdomen och mitt i livet, så investerar du på bästa tänkbara sätt i din hälsa. Här är fyra fördelar som du kan se fram emot om du håller dig i form.

1. Bromsar hjärnans åldrande

En studie från Boston University School of Medicine visar att personer som i 20- och 30-årsåldern konditionstränade regelbundet, och som fortsatte att motionera hade större hjärnvolym jämfört med inaktiva när de kontrollerades 20 år senare.

En studie från American Academy of Neurology visar dessutom att en grupp äldre som motionerade måttligt/hårt, fick betydligt bättre resultat i ett minnestest jämfört med en grupp äldre som motionerade lätt eller inte motionerade alls.

2. Upprätthåller funktionsnivån

En amerikansk studie av löpare på +65 år visar att de seniorer som löpte minst 3 x 30 min. per vecka, hade samma gångekonomi och funktionsnivå, som personer i 20-årsåldern.

3. Hjälper dig att leva längre

Norsk forskning visar att 30 minuters motion – sex dagar i veckan – resulterade i 40 procent mindre dödlighet bland äldre. Studien visar att skillnaden i livslängd mellan aktiva och inaktiva var hela fem år.

4. Skyddar muskler och skelett

Genom att motionera mitt i livet skyddar man effektivt skelett och muskler mot det normala åldersbetingade förfallet (sarkopani) visar japansk forskning. Just sarkopeni är starkt förknippat med nedsatt fysisk kapacitet, sämre livskvalitet och ökad risk för förtida död.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: