© iStockphoto

Forskare: de äldsta syskonen är de smartaste

Kanske har du själv haft det på känn – det forskarna nu har kommit fram till: de äldsta i syskonskaran är de smartaste.

24 oktober 2016 av Christian Thestrup

Om du har syskon så har du garanterat hört denna diskussion många gånger: vem av er är egentligen smartast? Och svaret är att det självklart är du – i alla fall om du är äldsta syskonet.

Det har en grupp forskare från universitetet i Leipzig slagit fast. De har nämligen undersökt 20 000 personer från England, USA och Tyskland, och resultatet blev att de äldre syskonen visade sig vara smartare och bättre på att förstå abstrakta begrepp jämfört med deras yngre syskon. De äldre hade också ett större ordförråd rent generellt.

Skillnaden när det gäller IQ i en syskonskara är dock inte genetiskt bestämd. Förklaringen ligger nämligen i att de äldsta barnen har haft mer tid ensamma med föräldrarna än småsyskonen, och denna påverkan visar sig alltså i deras intelligens. Ju fler barn som adderas till syskonskaran, ju mer kämpar alla om föräldrarnas uppmärksamhet och därför blir oftast resultatet att barnens IQ sjunker desto fler barn som föds i en familj.

Med det sagt så är det ändå inte ristat i sten att storebror föds till att bli professor på universitet, medan lillebror föds till något betydligt enklare jobb. Skillnaden i IQ mellan de äldre och de yngre syskonen var nämligen bara 1,5 poäng, vilket inte är särskilt mycket.

Huruvida medlemmarna i forskarlaget hade småsyskon eller inte förtäljer inte historien, men det finns säkert en del personer som misstänker det …

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: