Bara du känner dig ung så lever du längre

Det ligger något i det kända uttrycket: man är bara så gammal som man känner sig.

18 juni 2019 av Jesper U. Larsen

Det är inte siffrorna i personbeviset som gäller – utan hur gammal man själv känner sig. Det har du säkert hört många (äldre) människor säga. Och det uttrycket bekräftas faktiskt av forskning.

Det visar sig nämligen att äldre människor som känner sig minst tre år yngre än deras verkliga ålder lever längre än andra.

11 procents skillnad i dödsfall

I en omfattande studie fick 6 500 män och kvinnor över 52 år svara på frågan: ”Hur gammal känner du själv att du är?”. Åtta år senare följde forskare vid University College i London upp frågeställningen genom att undersöka vilka av personerna som fortfarande levde.

75 procent av de personer som åtta år tidigare hade sagt att de kände sig äldre än deras egen ålder, var fortfarande i livet. Detsamma var 82 procent av dem som ungefär kände sig som deras verkliga ålder. Och av dem som kände sig yngre än vad de i själva verket var, så levde fortfarande hela 86 procent.

Väljer en hälsosammare livsstil

I gruppen med ungdomliga äldre fanns det främst en betydligt lägre förekomst av hjärt-kärlrelaterade dödsfall. Enligt forskarna är det sannolikt att äldre som känner sig unga och rörliga, generellt har en hälsosammare livsstil.

Om man däremot känner sig gammal är man t.ex. mer sparsam med att ägna sig åt krävande fysiska utmaningar. Och man är kanske heller inte lika fokuserad på att äta nyttigt om man ändå inte förväntar sig att man ska leva så många år till, påpekar de.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: